Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'nin Mayıs 2019 sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks'te şu bilgiler yer aldı: Beklenen canlılığın yaşanmadığı ve endekslerin durağan kaldığı Mayıs ayında, İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi bir önceki aya göre 0,63 puan geriledi. 2018 yılı Mayıs ayından itibaren gerileyen Bileşik Endeks, Mayıs 2018'e göre 23,17 puan düşüş gösterdi.
Faaliyetlerde canlanma için mevsimsellik de yeterli olmadı
Mevsimselliğin etkili olmadığı faaliyetler, geleneksel olarak en canlı olan Mayıs ayında durağan kaldı. Alt faaliyet gruplarında ise farklı eğilimler yaşandı. İhracat tarafında önemli bir artışın yaşandığı Mayıs ayında, bu artış genel Faaliyet Endeksini de destekledi. İçerideki faaliyetler ise durağan kaldı. Faaliyetlerde "bekle-gör" dönemi oluştuğu görüldü.
Yurtiçi satışların azaldığı Mayıs ayında ihracatta önemli bir artış gerçekleşti. İhracattaki artışta Haziran ayı başındaki uzun bayram tatili nedeniyle öne çekilen yüklemelerin de etkili olduğu görüldü. Üretimde ise sınırlı bir gerileme meydana geldi. Cirolar Mayıs ayında içerideki durağanlık nedeniyle sınırlı ölçüde düştü. Yurtdışı satış fiyatlarında sınırlı bir artış yaşanırken, tahsilat hızı ise düşmeye devam etti.
Güven Endeksi'nde sınırlı bir gerileme yaşandı
Güven Endeksi'nde de Mayıs ayında gerileme yaşandı. Belirsizlikler ve faaliyetlerin zayıf kalması güven kaybındaki gerilemenin belirleyicisi oldu. Güven seviyesi Mayıs ayında bir önceki aya göre 0,7 puan, 2018 yılı Mayıs ayına göre 18,2 puan düşüş gösterdi. Yurtiçi pazarlarda da Mayıs ayında güven düştü. İhracat pazarlarında ise güven Mayıs ayında yükselen tek alan oldu.
"Bekle-gör" dönemi beklentilerde zayıflamaya neden oldu
İnşaat Malzemeleri Sanayi Beklenti Endeksi Mayıs ayında sınırlı ölçüde geriledi. Beklentilerin, faaliyetlerin durağanlaşması ile ortaya çıkan siyasi ve ekonomik belirsizliklerden dolayı zayıfladığı görüldü. Ancak beklentilerdeki zayıflama sektörde daha çok ihtiyatlı bir "bekle-gör" dönemini yansıttı.
Beklenti Endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 1,1 puan, geçen yılın Mayıs ayına göre 22,8 puan düştü. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde düşüş yaşandı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri ise Mayıs ayında artış gösteren tek alan oldu. İhracat siparişlerinde artış ise hızlandı. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi de artış gösterdi. Yılın geri kalanında beklentilere, risklerde yaşanacak gelişmeler ile ekonomide ve inşaat sektöründe alınacak yeni önlemlerin yön vereceği belirtildi.
İyileşme için risklerdeki gelişmeler belirleyici olacak
İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetlerin en yüksek olduğu aylardan biri olan Mayıs ayında, hem Ramazan ayı etkisi hem de yaşanan siyasi ve ekonomik belirsizlikler ile faaliyetlerin bu kez durağan kaldığı görüldü. Bileşik Endeks ile alt endekslerdeki iyileşmenin, faaliyetlerde durağanlığa, güven ve beklentilerde ise zayıflamaya ve "bekle-gör" dönemine yol açan risklerdeki gelişmelere bağlı olacağı belirtildi