2016 Aralık sonu verilerine göre konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre İstanbul ve Ankara'da azalırken İzmir'de arttı - EVA Gayrimenkul Değerleme

Kuruluştan konuya ilişkin olarak yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 EVA Gayrimenkul Değerleme'nin her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği
sektör analizine göre Türkiye genelinde konut satışları 2016 Aralık sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4,04 artış kaydetti. Raporda 2016 Aralık sonu itibariyle geçen yıla kıyasla konut satışlarında İstanbul'da %3, Ankara’da %1 azalma olduğu,
İzmir'de ise %4,5 oranında artış yaşandığı belirtiliyor.

Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş., her ay gayrimenkul sektörünün nabzını tuttuğu Periskop Analiz'in 2017 Ocak ayı raporunu açıkladı. Rapora göre Aralık ayı itibariyle son bir yıllık süreçte, konut kredisi kümülatif değişimi %14,4 artış gösteriyor. Geçen yılın aynı döneminde %14,2 büyüyen konut kredileri bu yıl %14,4 büyümüş bulunuyor. Raporda kredi miktarının 2017'nin ilk çeyreğinde hareketleneceği öngörülüyor.

Periskop Analiz'in 2017 Ocak verilerini değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2016 Aralık sonu itibariyle Türkiye genelinde toplam konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4,04 artış gösterdiğini, ipotekli konut satışlarının ise yaklaşık %3,48 oranında yükseldiğini belirtiyor.

İstanbul’da %3, Ankara’da %1 düşüş, İzmir’de %4.5 artış
Yazıcı, 2015 Aralık sonu itibariyle 2014’ün aynı dönemine göre %11 artıs¸ gösteren konut satıs¸larının, 2016 Aralık sonu itibariyle 2014’ün aynı dönemine göre yaklas¸ık %15 artıs¸ gösterdiğini ifade ediyor. İstanbul’da konut satıs¸larının 2016 yılı Aralık sonu itibariyle 2015 senesinin aynı dönemine göre yaklas¸ık %3, Ankara’da ise %1 oranında azaldığını kaydeden Yazıcı, aynı tarihler arasında İzmir'de %4,5 artış görüldüğünü belirtiyor. Yazıcı, 2017 Ocak verileri itibariyle konut satışlarının biraz daha azalması ya da aynı seviyelerde seyretmesinin beklendiğini söylüyor.

Rapora göre kullanıcı için konut kredisindeki maliyetlere bakıldığında, Şubat ayında 10 yıllık vvadede kredi maliyetlerinin aylık %0,88 ila %1,25 arasında değiştiği görülüyor. Bankalar arasında farklılık olmakla birlikte 100 bin TL tutarında kredi için aylık ödemelerin 10 yıllık vadede 1.352 TL, 5 yıllık vadede ise 2.152 TL dolayında seyrettiği belirleniyor. Takipteki kredilerdeki değişime bakıldığında ise 2016 Aralık ayında, konut kredileri içinde takipteki konut kredi miktarının sadece %0,54 düzeyinde olduğu, söz konusu oranın 2015 Aralık ayında %0,47 olduğu kaydediliyor. Periskop Analiz'in verilerine göre takipteki kredilerin toplam kredi hacmi içindeki büyüklüğünün kredi miktarıyla aynı hızda büyümemesi Türkiye için olumlu bir gösterge olarak değerlendiriliyor.


EVA Gayrimenkul Değerlendirme Danışmanlık Hakkında:
 
EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık AŞ, gayrimenkul sektörün uzman isimleri tarafından 2008 yılında kuruldu. EVA, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen Değerleme Şirketlerinden olup ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) taraffından finans kurumlarına, “gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” hizmet verme yetkisine sahip şirketler arasındadır. Ayrıca uluslararası bir kurum olan RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) tarafından Türkiye’de “Regulated by RICS” olarak ünvanı verilen ilk kuruluştur.
 
EVA Değerleme’nin kendi alanında 13 adet uluslararası ödülü bulunmaktadır; 2011 senesinde Euromoney tarafından Değerleme Konusunda Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması , 2013 senesinde Türkiye’nin En İyi Danışmanlık, En İyi Araştırma ve En İyi Değerleme Firması, 2014 senesinde ise “Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Araştırma Firması" ve 2016 yılında tekrar Türkiye’nin En İyi Danışmanlık , En İyi Araştırma ve En İyi Değerleme Firması ödüllerine layık görülmüştür. Ayrıca yine uluslararası bir kurum olan International Property Awards, EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı 2013-2014 senesi ödüllerinde "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlıık Firması" ve "Avrupa'nın En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" 2014-2015, 2015-2016 ve 2016-2017 senesinde ise tekrar tekrar "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" olarak seçmiştir.
 
EVA Gayrimenkul Değerleme, her türlü gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı hak ve faydaların değerlemesi, makine ve ekipman değerlemesi hizmetleri vermekte, gayrimenkul projelerinde fizibilite, şerefiyelendirme, yer seçimi analizi, çalışmaları yapmakta, en iyi ve en verimli kullanım etütleri hazırlamakta, finansal kurumlar için kredilerde yatırım ilerleme raporları hazırlanması hizmetleri vermektedir. Şirketin ortakları ve Yöneticileri arasında Türkiye’nin ilk SPK Lisanslı Değerleme Uzmanlarından Cansel Turgut Yazıcı, Özdil Şahin, Özhan Yurtseven ve Zuhal Balsarı bulunmaktadır. Şirketin Türkiye Otel Sektörü Pazar Analizi Raporu, Türkiye Alışveriş Merkezleri Potansiyeli Analizi raporları, İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler Raporu gibi yayınlanmış sektörel araştırma rapporları vardır.



Facebookta Paylaş