10 yıllık tahvil faizleri ve Fed politika bağıntısı…
ABD 10 yıllık Hazine bonosunun getirisi, geçtiğimiz Perşembe günü kısa bir süre için% 1.6'yı aşarak, bir yıldan uzun süredir en yüksek seviyeye ulaştı ve daha yüksek ekonomik büyüme ve enflasyon beklentileriyle beslendi. Gösterge 10 yıllık Hazine bonosunun getirisi, hafta başında bir yılın en yüksek seviyesi olan %1.61 ile zirveye ulaştıktan sonra %1.40'a geriledi.
10 yıllıklardaki temel sorun, tepe noktasını henüz görüp görmediğimizdir. Yani yükseliş eğiliminin korunması biraz önümüzdeki birkaç günde yaşanacak gelişmelere bağlı olacaktır. Her şeyden önce, enflasyon beklentilerini asıl besleyen unsur devreye girmesi beklenen talep. Bu nedenle, 1400 USD’lik maaş çeklerinin akıbeti büyük önem taşıyor. Biden paketi, Cuma günü Temsilciler Meclisi aşamasını geçse de Senato aşaması halen bıçak sırtı görünüyor. Maaş çeklerinin bireysel talebin devreye girmesi açısından etkisini Cuma günü PCE verilerinde de gördük. Kişisel gelirlerde Ocak ayında ara mali paket etkisiyle %10’luk artış görüldü. Bunun sürekli hale gelmesine, en azından istihdam piyasası düzelene kadar ihtiyaç var. Tabii bu para yardımının ne kadarı harcamaya, ne kadarı tasarrufa, ne kadarı da finansal piyasalara gidecek buna bakacağız.
16-17 Mart’ta Fed toplantısı gerçekleşecek. Powell, en son tapering değerlendirme aşamasında olmadıklarını belirtmiş, ancak tahvil faizlerindeki yükselişe direkt bir referans vermemiştir. Mantıken, Fed’in halen genişleme noktasında kalmaya devam etmesi gerekiyor. Bu nedenle, getiri eğrisindeki bu dikleşme eğilimine bir para politikası ince ayarıyla tepki vermeleri olabilecek bir durum. Yani uzun vadeli tarafta daha fazla alım yapmak ve verim eğrisini yatay düzleme getirmek. Yoksa, Fed piyasaya uymak zorunda kalacak, ki bu alışık olunduk bir durum değil. Para politikasının efektifliğini de yok eder. 4 Mart’ta Powell’ın ABD ekonomisi konulu konuşması var ve Fed öncesinde izleyeceğimiz en önemli açıklamalar olacaktır.
Cuma günü açıklanacak Şubat istihdam raporuna zaten ayrıca değineceğimiz için bu aşamada çok fazla ayrıntıya girmiyoruz. Powell, en son uzun süreli işsizliğe ve gizli işsizliğe işaret ederek gerçek işsizlik oranının %10’larda olabileceğine işaret etmişti. Halen alınacak yol var.
Bu aşamada gelişmekte olan ülke paraları biraz rahatlamış ve haftaya pozitif girmiş görünüyorlar. TRY bu denklem içinde en çok satılan para birimiydi. Global etki biraz sönümlendi ve bu durum gelişmekte olan ülke paralarına olumlu sirayet etti. Diğer gelişen ülke paraları ile beraber yeniden değer kazanan TL, bu gruptaki kazanımlara öncülük ediyor. Reaksiyon aralığımızı, içeride enflasyonun ve global faizlerin sıkıştırmasına karşı verilecek politika tepkisi belirleyecektir.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.