Türk Şirketleri Eurotahvili Fiyatlamaları (İş Yatırım)

Yaklaşan FOMC toplantısı öncesinde, ABD tahvil getirilerinde yaşanan hareketler piyasaya yön verirken, Fed'in Aralık ayı toplantısındaki şahin tutumunun bu toplantıya ne kadar yansıyacağı piyasanın odak noktası olarak öne çıkıyor. ABD tahvil getirilerinde yaşanan sert yükselişler endeksleri olumsuz etkilerken, Fed'in Mart ayında yapacağı faiz artışına dair beklentiler ve Rusya-Ukrayna arası gerginlik risk algısında hızlı değişikliklere etki ediyor. Türk hazine eurotahvilleri, geçtiğimiz hafta TCMB toplantısında faizin sabit bırakılması ile son birkaç seansı güçlü geçirdi. Ülke risk primi de 525 seviyesine gerileyerek Ocak ayının en düşük seviyelerinde işlem görüyor.
ABD tahvil getirilerinde ay başında yaşanan hızlı yükselişler gelişmekte olan ülke tahvillerine olumsuz yansırken, zirvelerden yaşanan dönüşler alım imkanı olarak değerlendirildi. Türk hazine eurotahvilleri de geçtiğimiz hafta tekrar yükselişe geçtikten sonra yine zirve seviyelerden dönen ABD tahvil getirilerinin yanı sıra, TL'nin daha dar bantta işlem görmeyi sürdürmesi ve faizlerin aynı seviyede tutulması ile daha güçlü işlem gördü. Geçtiğimiz hafta ortasından bu yana, getiri eğrisinde 35-70 bps aralığında daralma olurken, daha yakın taraf güçlü performansta yine öne çıktı. Orta-uzun vade arasında bir süredir görülen negatif getiri farkı, orta vadenin de yabancı ilgisi ile toparlanması sonrası yataya döndü. Rusya-Ukrayna tarafında yaşanan gelişmelerin Rusya risk priminde yarattığı sert zıplamaya rağmen, EM geneline hareketin yansımaması, odağın daha çok ABD tahvil getirilerindeki oynaklık ile ülkelere özel haber akışında olduğunu gösterdi. Türk hazine eurotahvillerinin yanı sıra, şirket kıymetleri de lokal ve yabancı ilgisi görmeye devam etti. Kısa tarafta hem yerli hem yabancı aktivitesi devam ederken, senior kıymetler daha çok 2024 bölgesine kadar ilgi gördü. Bireysellerin daha uzun sermaye benzeri kıymetlere yönelimi, arzın daha rahat şekilde karşılanmasını sağladı. Coca- Cola'nın 2029 vadeli ihracı ise, ikinci piyasada yabancı alımları ile kırk baz puan daraldı.
Geçtiğimiz hafta genelinde yaşanan satışlar ile yakın dönem zirvelerini tazeleyen fakat, hafta kapanışında güçlü alımlarla kapanışı daha düşük getiri seviyelerinden yapan ABD hazine tahvilleri, hafta açılışında da alım görmeye devam etti. Fed'in Mart ayında faiz artışına dair kesinleşen beklentinin dışında, Fed'in daha agresif bir tutum takınabileceğine ve beklenenden daha güçlü bir faiz artışı yapabileceğine dair görüşler de geçtiğimiz hafta genelinde öne çıktı. Geçtiğimiz hafta 1,90% seviyesine genişleyen on yıllık tahvil getirisi 1,71%'ye kadar daralırken, faiz hassasiyetinin daha yüksek olduğu kısa taraf altı baz puan daralma gösterdi. Kısa tarafta faiz artış beklentilerinin yukarı ittiği, uzun tarafta ise faiz artışlarının etkisiyle aşağı gelmesi beklenen enflasyonun etkisiyle, vadeler arası getiri farkında aşağı hareket devam ederken, 5-30 yıl getiri farkı 50 baz puanın altına daralarak pandemi başından bu yana en düşük farka işaret etti

Detaylı bilgi almak için raporu inceleyebilirsiniz:
http://rapor.isyatirim.com.tr/3_20220124152313215_1.pdf

Sermaye piyasalarının öncü kuruluşu İş Yatırım’ın deneyimli araştırma uzmanlarınca hazırlanan güncel raporlara ulaşmak için İş Yatırım Araştırma internet sitesini ziyaret edin, Üye/Müşteri girişi yaparak tüm güncel raporlarımızı tek bir platformdan düzenli takip edin.

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş