TİM/Çetinkaya:Petroldeki artış küresel toparlanmanın sinyali

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

TİM Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya, Mayıs'ta yıllık yüzde 11,39 olarak hesaplanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi: "Özellikle petrol fiyatlarındaki artış ekonomilerin yavaş yavaş açıldığını gösteriyor ancak bu durum, enflasyonda yüzde 10'un altını görmemiz açısından zaman alacak."
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Mayıs'ta tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,36 yükseliş gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 11,39 olarak hesaplandı. Aylık bazda en yüksek artış giyim ve ayakkabıda olurken, ulaştırma ikinci sırada yer aldı. Mevsimsellik etkisiyle gıda fiyatlarında tarihsel ortalama negatif olsa da pandeminin etkisiyle Mayıs ayında gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 0,24 artış gösterdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya, Mayıs ayı enflasyon rakamlarını ve emtia fiyatlarındaki mevcut seyri değerlendirdi.
EKONOMİLER KADEMELİ OLARAK AÇILIYOR
Rüstem Çetinkaya, pandemi nedeniyle yılın ilk dört ayını durağan geçiren küresel ekonomide kademeli toparlanma sürecine girildiğini söyledi. Çetinkaya, "Covid-19 salgınının ekonomi üzerindeki etkilerinin azalmaya başladığı Mayıs ayında petrol fiyatlarında gördüğümüz artış ulaştırma endeksine yansımış gözüküyor. Nisan ayında Brent petrolün varili 19 doları görmüşken, bugün baktığımızda 40 dolardan işlem görüyor. Bu önemli bir gösterge. Haziran ayında da ekonomilerin açılmasının varlık sınıflarının tamamında fiyatlandığını görüyoruz." dedi.
Çetinkaya, Mayıs enflasyonu ile ilgili ise şu değerlendirmede bulundu: "Mayıs ayı enflasyonu bize gösteriyor ki talep koşulları zayıf olmasına rağmen dezenflasyon kolay olmayacak. Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve küresel emtia fiyatlarındaki artış bir araya geldiğinde enflasyonda düşüş biraz uzayabilir gibi gözüküyor. Ancak unutmamak gerekir ki dolar likiditesinin bol olması ve ABD'de devam eden toplumsal olaylar, dolar kuru üzerinde daha rahat bir dönemi beklememize olanak kılıyor. Sepete baktığımızda ise Euro'nun daha güçlü kaldığını görüyoruz. Bu elbette ihracatçımız için güzel bir haber."
Mevcut enflasyon ile politika faizi arasındaki makasın 300 baz puanın üzerine geldiğine dikkatli çeken TİM Sektörler Konseyi Üyesi Çetinkaya'ya göre dövizdeki seyir, Merkez Bankası'nın 25 Haziran'daki faiz kararında kritik rol oynayacak.




Diğer Haberler
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ YÜZDE 0.2 YÜKSELİŞLE 24366,30 PUANDAN KAPANDI
FAO'NUN DÜNYA PİRİNÇ ÜRETİM TAHMİNİ 508,7 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 511,2 MİLYON TON)
ALMANYA'DA MAKİNE SİPARİŞLERİ ŞUBAT-NİSAN DÖNEMİNDEDMA YILLIK %1.4 GERİLEDİ -VDMA
FAO'NUN DÜNYA PİRİNÇ STOK TAHMİNİ 182 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 183,0 MİLYON TON)
BULGARİSTAN'DA 1. ÇEYREKTE GSYİH YILLIK %+2.4
FAO GLOBAL ŞEKER FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS'TA AYLIK %+7.4 (NİSAN: -14,6%)
FAO'NUN DÜNYA TAHIL ÜRETİM TAHMİNİ 2 MİLYAR 780 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 2 MİLYAR 720,1 MİLYON TON)
FAO'NUN DÜNYA TAHIL STOK TAHMİNİ 926.8 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 883,7 MİLYON TON)
FAO'NUN DÜNYA BUĞDAY ÜRETİM TAHMİNİ 758,3 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 762,4 MİLYON TON)
ALMANYA'DA MAKİNE SİPARİŞLERİ NİSAN AYINDA YILLIK %-31
FAO'NUN DÜNYA BUĞDAY STOK TAHMİNİ 280,3 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 272,8 MİLYON TON)
TCMB, 11.06.2020 vadeli 14.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
FAO GLOBAL GIDA FİYAT ENDEKSİ MAYIS'TA AYLIK % 1.9 (NİSAN: -3.4%)
FAO GLOBAL SÜT ÜRÜNLERİ FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS'TA AYLIK %-7.3 (NİSAN: -3.6%)
Facebookta Paylaş