Hizmet Sektöründeki Büyüme Çin Ekonomisini Orta Gelir Tuzağından Çıkartabilir

Çin’in hızla büyüyen eğlence ve medya endüstrisi, ülkenin tüketim ve hizmet sektörü ekonomisine geçişi için önemli bir itici güç haline geldi. Küresel denetim firması Pricewaterhouse Coopers (PwC), Perşembe günü yaptığı açıklamada Çin'de eğlence ve medya sektörü gelirlerinin, 2021 yılına kadar, yüzde 4.2 olan dünya ortalamasının çok üzerinde, yüzde 8.3 oranında büyüyeceğini tahmin ettiğini duyurdu. Yapılan projeksiyona göre internet videosu, çevrimiçi reklamcılık, müzik, sinema ve video oyunları sektörleri sırasıyla yüzde 19.7, yüzde 12.6, yüzde 12.6, yüzde 11.5 ve yüzde 11.2 büyüme gösterecek. Rapora göre Çin, Asya'nın en büyük çevrimiçi reklamcılık pazarı iken dünyada da Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra ikinci sırada yer alıyor.

Reklamcılık dışında, Çinli tüketiciler, birtakım diğer sektörlerde de etkilerini gösteriyorlar. 2016'da Amerika Birleşik Devletleri’ni gösterilen film sayısında geçen Çin’in 2021'de video oyunlarında ikinci sırada yer alması bekleniyor. Fikri mülkiyetin haklarındaki gelişmelere bağlı olarak ücretli müzik ve diğer çevrimiçi içerikler için pazarlar da hızla büyüyor.

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, Nisan 2016'da ülke çapında tüketim artışlarını teşvik etmek için çevrimiçi eğitim ve bilgi tüketimi de dâhil olmak üzere hizmetlere daha fazla ağırlık veren yönergeler çıkardı. Uzmanlara göre gelirlerindeki artışa bağlı olarak Çinli tüketicilerin harcama konusunda daha istekli hale gelmesi nedeniyle birçok hizmet sektöründe muazzam bir potansiyel bulunuyor.

New York merkezli pazar araştırması şirketi Nielsen tarafından hazırlanan “Çin Tüketici Güven Endeksi” bu yılın ilk çeyreğinde iki yılın en yüksek seviyesi olan 110’a ulaştı. Çin’deki tüketim artışı yeni normalde servis temelli bir ekonomiye geçişin ve zenginleşmenin yolunu açıyor. Bu zenginleşme süreci Çin ekonomisinin orta gelir tuzağından çıkıp çıkmayacağı yönündeki tartışmaları da hızlandırıyor. Örneğin Morgan Stanley Mart ayında yayınladığı ayrıntılı bir raporda, Çin'in ortta gelir tuzağından çıkabileceğini ve şu anda 8100 ABD doları seviyesinde olan kişi başına gelirin önümüzdeki on yılda yüksek gelirli bir ülke olabilmesi için gereken 12.900 ABD dolarına ulaşacağını öngörüyor. Morgan Stanley’in Asya bölgesi baş ekonomisti Chetan Ahya’a göre Çin 9.7 trilyon dolarlık hacmi ile 2030 yılına kadar dünyanın en büyük tüketici pazarı olacak.

Çin ekonomisinde yatırımdan ticarete, sanayiden hizmetlere geçişi önemli bir ilerleme kaydetti. Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, tüketim, 2016 yılında büyümenin yüzde 64,6’sına katkı yaparken bu oran 2017’nin ilk çeyreğinde yüzde 77,2'ye yükseldi. Ulusal gelir içinde hizmetlerin payı da arttı. GSYİH büyümesi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,9’luk oranla son 18 aylık dönemdeki en yüksek değerine ulaştı.


Çin Uluslararası Radyosu



Diğer Haberler
TÜRKİYE'DEKİ LİMANLARDA YÜKLEME HACMİ MAYIS AYINDA GEÇEN YILA GÖRE ARTTI
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 26660,3 milyon TL
FRANSA'DA İMALAT ÜRETİMİ NİSAN'DA AYLIK %-1.2
TCMB'nin USD cinsi zorunlu karşılıklara uygulayacağı gecelik faiz oranı bugün için % 1,000 olarak açıklandı
ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI ROTH : BREXİT MÜZAKERELERİ İÇİN KAYBEDECEK VAKİT YOK
Facebookta Paylaş