Günlük Rapor (Odeabank)

Türkiye:
" Ağustos'ta cari işlemler açığı beklentilerimizle uyumlu bir şekilde 1,24 milyar Dolar olarak gerçekleşirken enerji ve altın hariç dengede 2,1 milyar Dolar fazla oluştu. Böylece 12 aylık toplam genel cari açık Temmuz'daki 37,1 milyar Dolar'dan 37,0 milyar Dolar'a gerilerken enerji ve altın hariç dengede son 12 ayda sadece 196 milyon Dolar açık oluştu. Bununla birlikte, turist sayısındaki hızlı toparlanmaya kıyasla daha yavaş gelir artışı yaşanması genel cari açıktaki düzelme önünde engel olmayı sürdürüyor. Finansman tarafında ise portföy yatırımları ve kısa vadeli dış borçlanmanın güçlü seyrettiği görülüyor. Ancak Ağustos'ta uzun vadeli borçlanmada bankacılık sektöründe azalış sürerken diğer sektörlerde canlılık kaydedildi. Bankacılık sektörünün uzun vadeli dış borç çevirme oranı Ağustos'ta %59,8 ile Ocak 2013 sonrası en düşük seviyede gerçekleşti. 12 aylık toplamlara göre ise bankacılık sektöründe uzun vadeli dış borç çevirme oranı Temmuz'daki %90,3'ten Ağustos'ta %88,9'a gerilerken diğer sektörlerde borç çevirme oranı %109,4'ten %111,3'e yükseldi. Dış ticaret ve cari denge açısından altın hariç risklerin kısmen dengeli olduğunu düşünürken 2017 yılında cari açığın 2016 yılındaki 32,6 milyar Dolar'dan 37 milyar Dolar'a yükseleceği yönündeki tahminimizi koruyoruz. Öte yandan önümüzdeki dönemde de finansman kalitesine ilişkin kırılganlıkların önemini koruduğunu düşünüyoruz.
Dünya:
" İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi başkanı Carles Puigdemont doğrudan bağımsızlık ilanına gitmeden önce Madrid yönetimi ile müzakere yapma arayışına gireceklerini söyledi. Puigdemont'un konuşması zaman kazanmaya dönük bir hamle olarak görülürken İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise bir sonraki adımı değerlendirmek üzere parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırdı. Bu gelişmeler Avrupa'daki politik tansiyonu kısa vadede bir miktar düşürse de orta vadede belirsizliğin yüksek kalabileceğine işaret ediyorlar.
" Uluslararası Para Fonu (IMF) Küresel Ekonomik Görüünüm Raporu'nda küresel ekonomideki orta vadeli pozitif döngüyü yinelerken 2017 ve 2018'e ilişkin büyüme beklentilerini 0,1'er puan yukarı yönde revize etti. Rapora göre IMF, dünya büyümesinin 2016'daki %3,2'den 2017'de %3,6'ya ve 2018'de %3,7'ye yükseleceğini öngörüyor. IMF 2017 yılında gelişmiş ekonomilerdeki hızlanmaya dikkat çekerken 2018'e yönelik iyimser beklentilerinde gelişmekte olan ekonomilerin büyüme görünümlerindeki muhtemel iyileşme etkili oluyor. Öte yandan IMF, reel ücret artışlarındaki zayıflıktan, ülkelerin performanslarındaki ayrışmadan, verimlilik ve demografik faktörlerdeki uzun vadeli yavaşlamadan dolayı dünya büyümesindeki toparlanmanın hala sorunlu olduğunu belirterek dengeli bir dil kullanıyor.



Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, porttföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş