Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda eylül ayının ikinci haftasında merkez bankalarının faiz kararlarını karşılamaya başlayacağız. Bu hafta Perşembe günü Avrupa Merkez Bankasının faiz kararını karşılayacağız. Mart ayında ilk faiz indirim adımını atan ECB’nin, Euro Bölgesi’nde enflasyonun zayıf ekonomik büyüme görünümünden daha az sorun teşkil etmeye başlamasıyla gösterge faiz oranlarında Perşembe günü 25 baz puanlık bir indirime gitmesini bekliyoruz. İlerleyen dönemde ise makro veriler müsaade ettiği ölçüde indirimlerin devamı beklenebilir.

 

Amerika ve İngiltere merkez bankalarının faiz kararları ise önümüzdeki hafta açıklanacak. Bu haftanın ajandasında en önemli veri ABD TÜFE, ÜFE olarak karşımıza çıkıyor. FED’in gelecek hafta 17-18 Eylül toplantısı öncesinde son kritik enflasyon verileri alınacak. Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentileri yeterince karşılayamadı. İstihdam piyasasında yaşanan soğumanın hızı ise piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Veri setinde, devlet tarafından işe alımlar çıkarıldığı zaman özel sektörün 118.000 istihdam yarattığı görülüyor. İstihdam verilerinin sürekli aşağı revizyonu ise istihdam piyasasının zorlandığını gösteriyor.

İşgücüne yönelik açıklanan verilerin beklenenden daha fazla yavaşlama göstermesi, FED'in yumuşak iniş senaryosunu tehlikeye attığına yönelik endişeler de artıyor. Yumuşak-sert iniş ve resesyon riski olasılıklar. Şu an yumuşak iniş senaryosu önde. Buna paralel olarak FED faiz indirimine dair beklentiler benzer dağılımla sürdü. CME anketine göre katılımcıların yüzde 71’i FED’in 25 baz puan indirim yapmasını bekliyor. Yüzde 31’i ise 50 baz puan indirimi olası görüyor. Piyasa beklentilerinde konsensüs halinin olmaması da endişelerin devam ettiğini gösteriyor.

 

Çarşamba günü açıklanacak manşet enflasyon tarafında, fiyat artış hızında yavaşlamanın devam etmesi bekleniyor. Enflasyon tarafında görülen olumlu seyir, FED ve üyelerin önceliklerinin istihdam tarafına çevirmelerine neden oluyor. Veri, FED’i destekleyici şekilde gelirse faiz indirimleri için uygun alan yeterince oluşmuş olacak.

 

Çin tarafında, enflasyonun temel göstergesi kabul edilen TÜFE, Şubat 2023'ten bu yana yüzde 1'in altında seyrediyor. Deflasyon endişelerinin devam etmesi TÜFE tarafında durgun seyrin devam etmesine neden oluyor. Üretici fiyatlarında Ekim 2022'den bu yana kaydedilen gerileme Ağustos’ta da sürdü. İmalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarından hesaplanan ÜFE yüzde 1,4 düştü. Dünyada enflasyonun yüksek seyrettiği bir dönemde, Çin’de ters yönlü eğilim devam ediyor. Politika yapıcılardan gelen önlemlerin ise sınırlı kaldığını düşünüyoruz.


Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,2-0,3 aralığında eksi. Asya piyasalarında görünüm sakin-karışık. Hong Kong %0,3 civarında, Japonya %0,1 civarında artı, Çin %0,5 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,71, Dolar Endeksi 101,6 ons altın 2.502 Usd civarında işlem görüyor.

 

 

İç tarafta, bugün sanayi üretimi verisini karşılayacağız. Son gelen haziran ayı verisinde TCMB tarafından uygulanan sıkılaşma politikasının yan etkisi olarak sanayi tarafında %- 4,7 azalış görülmüştü.

Hazine dün yapılan tahvil ihalesinde 4 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvilde ROT dahil 41,5 milyar TL'lik satış yaparken, faiz yüzde 61,27 olarak kaydedildi. 12 ay vadeli tahvil ihalesinde satış 6,2 milyar TL olurken, bileşik faiz de yüzde 45,86 oldu.

 

 

 

 

Usd/TL:

FED, istihdam piyasasında zayıflama eğilimi devem etmezse 25’şer baz puan faiz indirimleriyle yılı toplamda 75 baz puan faiz indirimi noktalayabilir. İş gücü piyasasında hızlı bir soğuma faiz indirim derecesinin artmasına ve dolar talebinin azalmasına neden olabilir. 18 Eylül’de sonlanacak olan FOMC toplantısında ve sonrasında yapılacak açıklamalarda FED’in duruşu daha net anlaşılacaktır.

Cuma günü açıklanan istihdam veri seti istihdamdaki zayıflığı işaret etti. FED’in geç kalma riski speküle ediliyor.

Fiyatlamada ise Dolar Endeksi kısmen zayıf görünüm sergilese de mevcut seviyelerinden çok uzaklaşmıyor. Çarşamba günü ABD TÜFE verisi açıklanacak. Sonuç, hem piyasa hem FED için kritik.

Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin üzerinde kalma çabası devam ediyor. 101 seviyesi üstünde kalıcılık 102-103 seviyesi tepki hareketini destekleyebilir.

İç tarafta, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu B+’dan BB-‘ye yükseltirken, kredi notu görünümünü ise pozitiften durağana çekti. Enflasyon hedefleri doğrultusunda TCMB tarafından uygulanan sıkı duruş devam ediyor. Enflasyon verilerinde somut kazanımlar alınana kadar sıkı duruşun devamını bekliyoruz.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,08 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Dün yapılan tahvil ihalesinde, 4 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvilde 41,5 milyar TL'lik satış yaparken, yıllık faiz yüzde 61,27 olarak kaydedildi. 12 ay vadeli tahvil ihalesinde satış 6,2 milyar TL olurken, bileşik faiz yüzde 45,86 oldu.

Fitch kredi notumuzu bir basamak yükseltti. Normalleşme programı için lehte olarak yorumluyoruz. Ana resimde tahviller cazip olmayı, potansiyel taşımayı sürdürüyor. Ancak TCMB’nin şahin duruşu TL faizlerin yüksek olma halini devam ettiriyor.

Globalde, FED faiz indirimi bekleniyor, tahvil faizleri aşağı meylini koruyor. ABD istihdam zayıf geldi, gözler Çarşamba günü açıklanacak TÜFE verisinde.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay seyir ile %40,77 ve 2 baz puan düşüş ile %28,78 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Piyasadaki satış baskısı Fitch kredi not artışına rağmen devam ediyor... Haftanın ilk günü satıcılı seyrin devam ettiği hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %0,73'lük gerilemeyle 9,699 puandan yaptığını görüyoruz. Genel olarak baktığımızda, hafta sonunda Fitch'den gelen kredi not artışına rağmen, yukarı yöndeki toparlanma çabalarının güçlenemediği piyasada, yaşanan satıcılı seyre %2,22'lik kayıpla XBANK Endeksinin liderlik ettiğini görüyoruz. XUSIN Endeksi yatay bir kapanış sergilerken, XUHIZMET Endeksinde ise, %0,56'lık sınırlı bir kayıp gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

 

Önümüzdeki süreçte ise, kısa döneme yönelik yön konusunda XBANK Endeksindeki seyrin belirleyici olabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada XBANK Endeksindeki trend desteğinin bulunduğu 13,300'ler kritik önem taşıyor. BIST100 Endeksine baktığımızda ise, 9,700/750 bandındaki desteğin altında yaşanan kapanışı takiben son "dip" 9,500 bölgesi önemli bir destek olarak gündeme giriyor. Daha aşağıda ise, 9,400 bölgesindeki 200 günlük üssel ortalama öne çıkıyor. Dolayısıyla kısa döneme yönelik olarak 9,400/9,500 aralığının ana destek bölgesi olarak izlenebileceğine inanıyoruz.

 

Bu destek altındaki ısrarcı hareketlerde de 8,500 bölgesinin ajandaya girebileceğini düşünüyoruz. Yukarı yöndeki toparlanma çabalarının kalıcı olabilmesi yönünde ise, öncelikle 9,850/900 bölgesi üzerinde kalıcı hareketler oluşabilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını Perşembe günü açıklayacak. Enflasyonun zayıf ekonomik büyüme görünümünden daha az sorun teşkil etmeye başlamasıyla gösterge faiz oranlarında 25 baz puanlık bir indirime gitmesini bekliyoruz. İndirim beklentisi parite fiyatlamalarına çoğunlukla yansımış durumda. Toplantı sonrası Başkan Lagarde’ın açıklamaları ve bundan sonraki süreç hakkında yönlendirmeleri önemli olabilir.

Parite fiyat hareketlerinde ana belirleyici rol FED ve uygulayacağı para politikasında. Faiz artırım döngüsüne 25 baz puan ile başlayan FED, faiz indirim döngüsünde benzer şekilde temkinli adım mı atacak?

Çarşamba günü ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşetin yüzde 2,9’dan 2,6’ya düşmesi, çekirdeğin ise yüzde 3,2 olarak kalması bekleniyor. Çarşamba 15:30’da veriyi karşılayacağız. Veri seti sonuçları önemli. Hız kesmiş bir enflasyon FED için faiz indirimlerinde bir alan açılmasını sağlayabilir. İstihdam piyasasında görülen hızlı soğumaya odaklanılabilir.

Zayıf ABD istihdamı, ECB faiz indirim ve FED 25-50 bps indirim spekülasyonu, ABD TÜFE beklentileri ile fiyatlama yapılıyor. Yön net değil. Doların hafif baskısı söz konusu.

Dolar Endeksi 101 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. 102,7 ve 103,4 ilk direnç seviyeleri olabilir. 103,4 seviyesine kadar yükseliş tepki olarak yorumlanabilir. 101 seviyesi altında fiyatlamalara geçilmesi halinde teknik hedef 96 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.

Bu sabah 1,1035 seviyesindeki paritede 1,10 ve 1,094 seviyeleri gün içi destek; 1,107 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

Bugün açıklanacak İngiltere İstihdam ve ücret verileri ve Çarşamba günü açıklanacak büyüme verileri piyasaların yakından takibinde olacak. Haftaya yapılacak BOE toplantısında, piyasa beklentisi ağırlıklı olarak faiz indirimine gidilmeyeceği yönünde yoğunlaşıyor. Toplantı sonu faiz indiriminin pas geçilmesi sterlini destekleyebilir. Paritenin diğer yakasında ise Çarşamba günü ABD TÜFE verisi açıklanacak.

Bu sabah 1,306 seviyesinde bulunan paritede 1,30 ve 1,294 seviyeleri gün içi destek; 1,31 ve 1,316 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Altın:

Altın fiyatlarını etkileyen Dolar Endeksi (DXY) ve ABD tahvil faizleri mevcut seviyelerinden çok uzaklaşmıyor. Dolar endeksinde güç kaybının devam etmesi ve buna ABD 10 yıllık faizinin de aynı yönde eşlik etmesi altın fiyatlarını pozitif yönde etkileyebilir.

Son istihdam verisinin güç kaybına işaret etmesi resesyon korkularının artmasına değerli metalin kar satışları ile karşılaşmasına neden oldu. Mevcut makro veri setinde yavaşlama yumuşak olacak beklentisi hakimiyetini koruyor.

Çarşamba günü ABD TÜFE verisi açıklanacak. Verinin sonucu piyasa ve FED için yol gösterici olabilir. Bu sabah itibari ile 25 baz puan faiz indirimine piyasa yüzde 71 ihtimal veriyor.

Altın 2.500 Usd seviyesi civarında fiyatlamalara devam ediyor. Ons altında teknik olarak ilk etapta 2.440 Usd seviyesi üstünde 2.600 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.

Bu sabah 2.502 Usd seviyesindeki ons altında 2.475 ve 2.465 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.515 ve 2.535 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

Son dönemde açıklanan veriler ve Fed üyelerinin konuşmaları, eylül ayı toplantısı için faiz indirimini desteklemeye devam ediyor. Faiz indiriminin derecesi ise belirsizliğini koruyor. Genel olarak tahvil faizleri yatay seyir izliyor. Bu hafta ABD hazinesi 3-10-30 yıl vadeli tahvil ihaleleri düzenleyecek. ABD 10 yıllık faizinde ara ara tepkiler olsa bile ana yönün aşağı olduğunu düşünüyoruz.

İç tarafta, Fitch kredi notumuzu 1 kademe yükseltti. Kararın sınırlı olumlu etki yapmasını bekliyoruz. İç dinamikler ve pozitif haber akışı kısa dönem için yeterli itici gücü sağlayamıyor.

Türkiye 5 yıllık CDS 273 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 0-1 cent; orta vadelilerde 15-20 cent; uzunlarda 24-34 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,18%, 6,65% ve 7,66% oldu.

 
 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş