Fed, Elimizde neler var? Faiz artışları, kısa ve uzun vadeli faizler(Tera Yatırım )

Fed: Elimizde neler var? Faiz artışları, kısa ve uzun vadeli faizler…

Merkez bankalarının açıklamalarıyla dolu, yılın finalinin yapılacağı büyük haftada ilerliyoruz. Ekonomilerin enflasyon ile alakalı belirsizliklerini yoğun bir şekilde takip ettiğimiz dönemde, Covid-19 Omicron varyantıyla alakalı çekinceleri de bir yandan izlerken, yeni politika ipuçları arayacağız. Bu ortamda, Omicron'un ekonomiye önceki varyantlardan daha az zararlı olabileceği umutları, daha sıkı politika zeminine doğru yönlendirme beklentilerimizi desteklemektedir. Son ekonomik verilerin ve enflasyon yüksekliğinin getirdiği çerçeve ile Powell da piyasaları daha şahin yorumlarıyla etkilediğine göre, Fed’in yeni zemini belli. Merak ettiğimiz, ne kadar sıkı ve ne kadar hızlı?

Powell Kasım ayı sonunda yaptığı konuşmada daha şahin bir ton benimseyerek enflasyona yönelik 'geçici' görüşünü tedavülden düşürme niyetini vurgularken, Fed'in varlık alımlarını azaltmayı hızlandırmayı düşüneceğini ortaya koydu. Dolayısıyla, şu anda işin ayrıntısına yoğunlaştık. Piyasa da Fed’in faiz artırımına ilişkin doğrusallığı ve ardışıklığı sorgulayacak, güncel veriler 2023’ten önceki faiz artışlarını da destekler nitelikte. Bunun elbette yeni şartlara ilişkin değişkenliği olacaktır, ancak piyasa artık varlık alımlarının olmadığı bir likidite kompozisyonuna geçişi daha yoğun bir şekilde ele alıyor. Eğer Omicron varyantından gelen tehditler minimal olacaksa, ya da ekonomiyi fazla yormayacaksa, böyle düşünmeleri oldukça normal. Durum aslında ekonominin tam toparlanmasıyla alakalı değil, sorunlarının öncelik sıralaması ile alakalı. Enflasyon kontrolü acil ve önemli olarak görüldüğünden, daha fazla enflasyon getirecek politikalardan kaçınma eşiği şu anda ele alınıyor. FOMC’den bu minvalde, elimizde daha önceden olmayan yeni yönlendirmeler geleceğini bekliyoruz.

 
ABD 10 yıllık tahvil faizi, 5 yıllık break-even enflasyon beklentileri, TÜFE karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg

Tüm bunlara rağmen 10 yıllık Hazine tahvilinin faizine baktığımızda bugün itibariyle %1,43 seviyesindeyiz. Bu bizi aslında şu noktaya da götürüyor, %6,8 olan enflasyon ile ayarladığımızda kısa vadeden uzun vadeye geçişte uyumlu bir eğilim yok. Fed uzun vade için denge faiz oranını da %2,5 olarak görüyor. Yani Fed fonlama oranı açısından 2024’ten sonra öngörülen oran. Bu aşamada, faizlerin yakınsaması noktasında ilgili dönem enflasyonunun arındırılmış getirilerin makul seviyeye gelmesi açısından %2 hedefine yakınlaşması gerekiyor. Faizlerin artırılmasının fonksiyonunda politika sıkılaştırması hem kısa vadeli faizlerin etkisini yayıp reel getirileri yükseltebilir, hem de enflasyonun düşmesine katkıda bulunabilir.

Faktörel ayrışma noktasında kısa ve uzun vadeli faizlerin etkileşimini ele almak gerekir. Enflasyon kısa vadede yüksek, muhtemelen geçici etki içerisinden de çoktan çıktı. Bu noktada geçici olmayacak faktörlerden kaynaklı enflasyonun sadece kısa vadede yüksek kalacağı öngörüsü, çok da fazla bir yere çıkamıyor. Dolayısıyla, aslında bu yönlendirmenin de değişmesi gerekli. Enflasyon başa baş oranlarında 5 ve 10 yıllık vadelerde ılımlı yükselişler var, daha yüksek enflasyon beklentileri uzun vadelerdeki harekete de yansıyabilir. Beklenti yönetimi şu açıdan önemli, sonuçta bireyseller enflasyonun yükselmesini bekliyorlarsa daha çok harcama yapıyorlar, bu da kısa vadede enflasyon ısınmasına yol açıyor. Beklenti bozulması ne kadar zamana yayılırsa, enflasyon beklentisi de o kadar ekstra enflasyon yaratıyor. FOMC’nin bu döngüsel bozulmaya izin vermeyeceğini düşünüyor, işsizlik oranındaki iyiye gidişe de güvenerek daha sıkı politika geçişini hızlandıracağını düşünüyoruz.

Fed’in teori ve pratikte iki hedefi var: maksimum istihdam ve uzun vadede %2 enflasyon. Fed'in tercih ettiği tüketici fiyat enflasyonu ölçüsü olan PCE enflasyonunun yıldan yıla oranı, Mart ayından bu yana %2'yi aştı. Ayrıca, PCE enflasyon oranının 2023 ortasına kadar %2'yi aşmaya devam etmesini bekleniyor. İstihdam noktasında, halen pandemi öncesi döngüye göre açık var. Kat edilen mesafede ise %3,5 olan pandemi öncesi seviyesinin 0,7 puan yukarıda, buna karşılık post-pandemik döneme ait en düşük %4,2 işsizlik oranına sahibiz. Bu ekonomik döngüde, özellikle enflasyonun beklenenden daha sıcak artışı, ilk etapta 120 milyar dolardan 105 milyar dolara düşürülmüş QE boyutunun, 15 milyar dolardan daha hızlı düşürülmeye başlanacağını beklememize yol açmaktadır. Tapering döngüselliğinin Ocak ayından sonra da daha da hızlı kesintilere sahne olması da beklenebilir. Biz bu yüzden Mart veya en geç Nisan 2022’de tüm varlık alımlarının bitirilmesini bekleriz. Bu da, FOMC 2Ç22 sonu veya 3Ç22 başında ilk faiz adımını, 4Ç22’de ikinci faiz adımını atabilir anlamına geliyor. 2023’te bu döngünün daha da hızlanarak Fed fonlama oranının %1,25 gibi seviyelere çıkabileceğini öngörüyoruz



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
PAKİSTAN MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ 100 BAZ PUAN ARTIRARAK %9.75'E ÇIKARDI
28.05.2031 itfa tarihli ihalede nominal teklif 9.37 milyar TL nominal satış 3.29 milyar TL
28.05.2031 itfa tarihli ihalede minimum fiyat 135,805 TL, ortalama fiyat 137,875 TL
28.05.2031 İTFA TARİHLİ İHALEDE NET SATIŞ 4.54 MİLYAR TL
TCMB'NİN 3 AY VADELİ DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİNDE TEKLİF 3 MİLYAR 355 MİLYON DOLAR
PORTEKİZ'DE TÜFE KASIM'DA AYLIK %+0.4 YILLIK %+2.6
Facebookta Paylaş