Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Dünya Bankası Türkiye Büyüme Tahminini Yukarı Revize Edilebileceği Sinyalini Verdi
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, daha önce "nötr" olan Türk bankacılık sektörü değerlendirmesini "iyileşiyor" olarak güncellediğini açıkladı. Karara gerekçe olarak geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından daha geleneksel makroekonomik politikaların benimsemesinin ardından dış finansman baskıları ile makro ve finansal istikrar risklerin azalmasını gösterdi. Yayımlanan raporda, "Türkiye'nin politika çerçevesine yönelik artan yatırımcı güveni, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Döviz rezervleri pozisyonunda iyileşme, daha düşük dolarizasyon ve bankaların dış finansmana daha fazla erişimini sağladı. Sonuç olarak, sektörün yabancı para (YP) likit varlıklarının önemli bir bölümünü oluşturan bankaların TCMB ile yaptıkları döviz swapları önemli ölçüde azaldı. Tüm bu faktörlerin finansal istikrarı desteklemeye devam etmesi bekleniyor" ifadeleri yer aldı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bültenine göre, sektörün kredi hacmi 14 Haziran itibarıyla 150 milyar 665 milyon lira arttı. Söz konusu dönemde kredi hacmi 13 trilyon 532 milyar 335 milyon liradan, 13 trilyon 683 milyar liraya çıktı. Bankacılık sektöründe takipteki alacaklar, 14 Haziran itibarıyla önceki haftaya göre 633 milyon lira azalışla 212 milyar 417 milyon liraya düştü. Takipteki alacakların 170 milyar 450 milyon lirasına özel karşılık ayrıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) konut fiyat endeksine göre Nisan ayında konut fiyatlarında yıllık artış yüzde 48,42 olarak kaydedildi. Aynı dönemde tüketici fiyatlarında yıllık yüzde 69,80'lik artış görülmüştü. Nisan ayında konut fiyatlarında aylık artış ise yüzde 2,24 olarak kaydedildi. TCMB endeksine göre Nisan ayında reel olarak yüzde 13,3 oranında gerileme görüldü.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından seçim sonrası hükümet tarafından sıkı para politikasının sürdürüleceği yönündeki mesajların finansal piyasalardaki belirsizlik algısını önemli ölçüde azalttığı, kısa dönemli dalgalanmalara karşın yabancı sermaye girişlerinin sürdüğü belirtilerek, TCMB'nin politika faizini sınırlı ve aşamalı bir şeklide indirmeye başlaması için Eylül ayından itibaren koşulların uygun olacağı değerlendirmesi yapıldı.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Lopez, enflasyondaki düşüş beklentilerini desteklerken; Türkiye'nin yakın zamanda aşağı yönlü revize edilen 2024-2025 büyüme tahminlerini de yeniden yukarı revize edilebileceğinin sinyalini verdi.




USDTRY

Kurda yükseliş devam ediyor. Dün 33,00TL seviyesi üzerine kadar yükselen kurda psikolojik direnç seviyesi geçilemedi. Bugün yükselişin sınırlı kalmasını bekliyoruz. Yurt içinde veri akışı zayıf. ABD’de ise konut satışlarına yönelik veriler açıklanacak. Yarın gerçekleşecek TCMB PPK toplantısı öncesinde yukarı yönlü baskı devam edebilir. Teknik olarak yükseliş isteğinin devam etmesini bekliyoruz. Geri çekilmelerde 32,90TL ilk destek seviyesi, bu seviye altında geri çekilmelerde 32,80TL ve 32,70TL kısa vadeli destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükselişlerin devamında 32,95TL üzerine geçişlerde 33,00TL psikolojik direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde ise 33,05TL ve 33,15TL diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.


EURTRY

Çaprazda Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı dün sınırlı da olsa devam ederken, Dolar endeksinde yukarı harekete paralel paritede geri çekilme yaşanması yatay bir fiyatlama gerçekleşmesine neden oldu. Bugün her iki bölgede veri akışı zayıf kalmaya devam edecek. Türk Lirası değer kaybı devam edebilir, paritede ise yatay bir gün beklentimiz devam ediyor. Teknik olarak geri çekilmelerde 35,30TL ilk destek seviyesi, bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda kısa vadeli 35,20TL ve 35,00TL diğer ana destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükselişlerde 35,45TL bugün için önemli direnç bölgesi olarak takip edilecek, bu seviye üzerinde 35,55TL ve 35,65TL diğer direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.

EURUSD

Dün sabah saatlerinde 1,0745 seviyesini test eden paritede tüm gün boyunca aşağı yönlü baskı devam etti ve 1,0700 altına geri çekilme gerçekleşti. ABD verileri kısmen beklenti üzerinde açıklanması ile güçlenen dolar etkisi paritede geri çekilmeye neden oldu. Bugün ABD’de konut satış verileri açıklanırken, Avrupa’da veri akışı sınırlı kalmaya devam edecek. Teknik olarak yatay fiyatlamanın devam etmesini bekliyoruz. Kısa vadeli 1,0700 ilk destek seviyesi, bu seviye altında 1,0685 ve 1,0670 psikolojik destek seviyeleri gün içinde takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde ise 1,0720 seviyesi ilk direnç bölgesi olacaktır. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0750 ve 1,0770 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

ONS ALTIN

Ons altında dün 50 ve 21 günlük üssel ortalamaların arasında 20$ sınırlı oynaklıkla tüm gün içerisinde fiyatlama gerçekleştirdi. ABD verilerinin beklenti üzeri gerçekleşmesi dolar değerlenmesine neden olurken ons altında sınırlı aşağı yönlü baskı oluşmasına sebep oldu. Bugün ABD’de konut satışları verisi sınırlı etkili olacaktır. ABD tahvillerinde kayda değer bir değişim yaşanmamaktadır. Teknik olarak dar bant içinde fiyatlanmaya devam eden ons altında 2310 dolar ilk destek seviyesi, bu seviye altında 2300 dolar ana destek seviyesi olarak takip edilebilir. 2285 dolar ise 2300 dolar aşağı kırılması durumunda destek olacaktır. Yükselişlerde ise 2320 dolar direnç seviyesi yukarı geçilmesi durumunda 2330 ve 2345 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

GBPUSD

Parite dün çok dar bir bant içinde hareketine devam ederken 1,2670 50 günlük günlük üssel ortalama üzerinde tutunmaya çalışıyor. ABD dolarında yaşanan sınırlı değerlenme paritede aşağı yönlü baskının devam etmesine neden oluyor. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de ise konut satışları verileri açıklanacak. Teknik olarak ilk destek noktası 2455TL takip edilirken bu seviye altında geri çekilmelerde 2450 ve 2440TL diğer destek bölgeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerde ise 2460TL seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda ilk direnç seviyesi 2470TL daha yukarıda ise 2485TL seviyeleri orta vadeli direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.


GRAM ALTIN

Gram altında ons altında ve kurda yaşanan yatay fiyatlamanın etkisini dün tüm gün boyunca yaşadık. Bugün veri akışının küresel piyasalarda sınırlı olmaya devam etmesi ile birlikte her iki üründe yükselişlerin sınırlı kalmasını bekliyoruz. Bu nedenle gram altında geri çekilmeler kısa vadeli alış fırsatı olmaya devam edecektir. Teknik olarak 1,2670 seviyesi üzerinde yeni yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. İlk direnç noktası 1,2700 ve üstünde fiyatlama için 1,2720 ve 1,2750 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2670 ilk destek seviyesi olurken, bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda 1,2650 ve 1,2630 diğer destek bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Çates Elektrik: Şirketimizin bankalara olan tüm kredi borçları ödenmiş olup mali yapımızın güçlendirilmesi sağlanmıştır
Japonya'da Nikkei 225 Endeksi %1.26 artışla 39667,07 puandan kapandı
Almanya'da GFK güven endeksi Temmuz'da - 21.8 (Beklenti: -18.9 önceki: -20.9)
İsveç'te ÜFE Mayıs'ta aylık 0.0% (Önceki:%+0.5)
İsveç'te ÜFE Mayıs'ta yıllık +2.6% (Önceki:%+0.9)
Facebookta Paylaş