Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda, bu hafta FED üyelerinden gelen mesajlara baktığımız zaman üyelerden temkinli mesajların gelmeye devam ettiğini görüyoruz. Richmond Fed Başkanı Barkin faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonun gidişatının daha fazla netlik kazanmasına ihtiyaç duyduğunu belirtirken, Chicago Fed Başkanı Goolsbee enflasyonun Mayıs'ta olduğu gibi düşmeye devam etmesi halinde politika yapıcıların faiz oranlarını düşürebileceklerini belirtti.

Hatırlanacağı üzere FED, enflasyonu soğutmak amacıyla önceki hafta gösterge politika faizini geçen Temmuz ayından bu yana olduğu gibi yüzde 5,25-5,50 aralığında tutuyor. Ayrıca 19 ABD Merkez Bankası üyesinin medyan tahmininin bu yıl tek bir faiz indirimi olduğunu gösteren tahminler de yayımladı. Piyasaların ana odak noktası FED faiz indirim politikası olmaya devam ediyor. Hal böyle olunca açıklanan makro verilerde, beklentiler üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

ABD piyasalarına baktığımız zaman, üç gündür sert şekilde düşen Nvidia hissesinde %5’i aşan yükseliş görüldü. Nasdaq 100 endeksinde %1’e yakın yükselişler görüldü. Son günlerde özellikle Nvidia hisse senedinde yaşanan fiyat hareketlerinde yaşanan oynaklık dikkat çekici.

Jeopolitik tarafta ise gerginlikler devam ediyor. İsrail Başbakanı Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada Gazze'de Hamas'a karşı yürütülen operasyonun son aşamasına gelindiğini belirterek İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a karşı daha fazla askeri kuzey sınırına gönderme hazırlığında olduğunu söyledi. Jeopolitik taraftan gelebilecek olumsuz bir haber akışı, piyasalar için rüzgarın tersten esmesine neden olabilir.

Piyasa fiyatlaması ‘kararsız-yönsüz’ devam ediyor. Haftanın dolu ajandasına bağlı risk iştahı belirlenebilir, yön oluşabilir.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarında hafif artı-eksi. Asya piyasalarında Hong Kong %0,25 civarında artı, Çin %0,4 civarında satıcılı, Japonya %1,0 civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,26, Dolar Endeksi 105,6, ons altın 2.320 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, yarın PPK faiz toplantısını yapacak. Faizde değişiklik beklenmiyor. TCMB son toplantısında parasala sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin yakından takip edileceğini belirterek mevcut sıkılaşma dozunu korumuştu.

 28 Haziran’da gerçekleşmesi beklenen FATF toplantısı (Türkiye’nin bu toplantıda gri listeden çıkarılıp çıkarılmayacağı) piyasaların odağında yer alacaktır. Olumlu bir karar bekliyoruz. Gri listeden çıkış ile birlikte yabancı yatırımcı ilgisinin artmasını ve devamında 19 Temmuz’da yapılması beklenen Moody’s’in Türkiye’ye yönelik kredi derecelendirmesinde not artışı beklentimizi koruyoruz.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

ABD’den gelen karışık makro sinyallere rağmen genel ekonomi hala beklenenden sıcak. Tabi bu durum FED’in gevşeme adımlarına başlamak için aceleci olmamasına yol açıyor. Sıkılaşmanın süresinin beklenenden uzun sürmesi ise Dolar talebinin kuvvetli olmasına neden oluyor.

Cuma günü açıklanacak ABD FED’in favori enflasyon göstergesi PCE önemli. Verinin sonuçları FED patikası tahminlerini etkileyebilir. Bu Dolar Endeksi’ne (=Dolar) yansıyabilir.

İç tarafta, Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik beklenmiyor. TCMB son toplantısında parasala sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin yakından takip edileceğini belirterek mevcut sıkılaşma dozunu korumuştu. TCMB‘nin ‘şahin’ duruşunu devam ettirmesini bekliyoruz.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 32,96 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Politika faizinin değişmesi beklenmiyor. TCMB’nin enflasyonla mücadelede kararlılık vurgusunu, gerekmesi halinde ek sıkılaşmaya gidilebileceği söylemine açık kapı bırakmasını ve sterilizasyon adımlarının devamına işaret etmesini bekliyoruz.

28 Haziran tarihinde FATF toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkması bekleniyor. Gri listeden çıkış ile Türkiye’ye yabancı yatırımcı ilgisinin artacağını düşünüyoruz. Yabancı yatırımcı ilgisiyle birlikte tahvil talebinin artığı bir döneme girilebilir.

Enflasyonda Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.

Globalde, piyasalar yön konusunda kararsız. Veri trafiği beklentilerden farklı sonuçlar ortaya koyarsa hareket yaratabilir. Mevcut durumda piyasalar FED indirim umutlarını korumak istiyor görünse de makro veri tarafı yön konusunda net bir sinyal vermiyor.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 61 baz puan artış ile %42,64 ve 15 baz puan artış ile %28,80 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Düzeltme hareketinin 10,000 seviyesinde bulunan hedef destek noktamız üzerinde karşılanmasının ardından, piyasada 11 Haziran tarihinde başlayan kısa vadeli yükseliş trendi etkisini sürdürüyor. Salı günü zayıf bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı -%0.82 oranında değer kaybıyla 10,679 puandan yaptığını görüyoruz. Son günlerde 10,750/800 hedef direnç bölgesinin oluşturduğu seans içi aşağı baskı kapsamında, 10,650 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Gün içerisinde ilk etapta 10,650 üzerinde dengelenmeye çalışacak olan piyasada, bu seviye altındaki olası hareketlerin kısa vadeli yükseliş trendi içerisinde ilk önemli zayıflama sinyali oluşturabileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz. Bu durumda ilk etapta 10,5000 olmak üzere 10,250 seviyesini hedefleyecek aşağı baskı gündeme gelebilir. Endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanması ise 10,800 üzerinde gündeme gelecektir. Böyle bir gelişme ise piyasada 11,088 zirve seviyesini hedefleyecek bir potansiyel oluşturacaktır.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Fransa’nın erken seçim kararı alması (politik risk), Avrupa ekonomisinin zorlanma sinyalleri üretmesi (ekonomik risk), FED faiz politikalarında beklenen gevşeme adımının güçlü ABD ekonomisi nedeniyle ötelenmesi ve JPY’nin zayıf seyri Dolar lehine fiyatlamanın başlıca unsurları olarak ifade edilebilir.

Yukarda belirttiğimiz nedenler paritede baskılı sürecin devam etmesine neden oluyor. FED’in gevşeme adımlarını hızlandırmasına neden olacak makro veri trafiği baskıyı azaltabilir. Cuma günü açıklanacak ABD PCE verisi önemli olabilir.

Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesinin üstüne çıkmaya çalışıyor. 105,5 seviyesi üstü fiyatlama isteği ile güne başlıyor.

Bu sabah 1,071 seviyesindeki paritede 1,066 ve 1,061 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,078 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere tarafında da Fransa tarafında yaşanan ‘politik riskler’ görülebilir. Kamuoyu yoklamaları İşçi Partisi’nin seçimlerde kuvvetleneceği yönünde. Belirsizlik İngiltere tarafında etkili olmaya devam ediyor. Güçlü dolar talebi paritenin baskılı bir süreç izlemesine neden oluyor.

Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesinin üstüne çıkmaya çalışıyor. 105,5 seviyesi üstü fiyatlama isteği ile güne başlıyor.

Bu sabah 1,269 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,261 seviyeleri gün içi destek; 1,272 ve 1,276 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Altın:

ABD makro verileri FED’in acele etmesine gerek olmadığını işaret ediyor. FED gevşeme adımlarına giren büyük merkez bankalarının aksine süreci kenardan takip ediyor. Yol haritasında yaşanan isteksizlik ve belirsizlik reel getirilerin yüksek kalmasına neden olurken Altın fiyatlarının bant aralığında hareket etmesini sağlıyor.

Jeopolitik tarafta tatsız gelişmeler söz konusu. Orta Doğu birkaç başlıkta (Lübnan-İsrail, İsrail-Hamas, Kızıldeniz…) dikkat çekiyor. Uzak Asya’da da Çin-ABD hattı tansiyon artırıyor. Jeopolitik haber akışında yaşanabilecek hızlanma güvenli liman talebini hızlandırabilir, altın fiyatlarını yükseltebilir.

Yukarı ifade ettiğimiz dinamik ile (= altın mevcut seviyelerinden uzaklaşamıyor) ilerliyoruz. Altın kısa vadede bant (2.275-2.440 Usd) hareketini sürdürebilir.

Bu sabah 2.320 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.275 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.350 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Eurobond:

ABD 10 yıllık tahvil faizi yıl başından gelen yükseliş trendinde ilerliyor. Son 1-2 hafta trendi çizgisinden destek buldu. 4,20-4,60% sıkışması içinde ilerliyor. Bu hafta açıklanacak veriler farklı olurlarsa sıkışmanın dışına çıkılmasını sağlayabilir. Öte yandan ABD Hazinesi 2, 5 ve 7 yıl vadeli tahvil ihaleleri düzenleyecek, ihale sonuçlarını (faiz, talep) takip edeceğiz. İhale sürecinde piyasa talebi yön konusunda fikir verebilir. Dün yapılan 2 yıl vadeli ihalede faiz 4,706% oldu, önceki 4,917%. İhale talebi ise 2,75 katı oldu, önceki 2,41. Sonuçlar tahvil alıcısının iştahını gösteriyor.

İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Globaldeki seyir de fiyatlamayı etkiliyor (ABD 10 yıl vadeli tahvil faizinin yükseliş kaydetmesi).

Türkiye 5 yıllık CDS 282 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 3-6 cent; uzunlarda 12-16 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,58%, 7,17% ve 7,91% oldu.

 Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.