Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Geçen hafta FED'den tarafından atılan ‘jumbo’ faiz indirimi adımı ardından yeni haftada Çin'in açıkladığı pandemi döneminden bu yana en büyük teşvik paketi gündemde olmaya devam ediyor. Dün, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ekonominin gidişatını değerlendirmek için üst düzey liderlerden oluşan sürpriz bir toplantı düzenledi. Toplantıda konut piyasasını güçlendireceklerini, zorunlu karşılık oranlarının düşürülüp gerektiğinde faiz indirimleri yapacakları belirtildi. Politika yapıcılarında gevşeme ve teşvik adımlarına destek olması risk iştahı açısından olumlu yansıyor.

Dün ABD ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3 büyüme kaydettiği açıklanırken, işsizlik maaşı başvuruları ise dört ayın en düşük seviyesine 218 bine gerileyerek resesyon kaygılarının azalmasına neden oldu. Bugün FED'in favori enflasyon göstergesi olan temel kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi açıklanacak. Beklentinin çekirdekte %2.7, öncekinin % 2.6 olduğunu hatırlatalım. Faiz konusunda bu sene için kasım ve aralık toplantılarında indirim beklentileri korunurken, üyelerden gelen açıklamalar faiz indirimi temposunun korunacağı yönünde olmaya devam ediyor. Faiz indirim temposunun hızını ise İstihdam verileri başta olmak üzere enflasyon verilerinin şekillendireceğini düşünüyoruz. Enflasyon tarafında katılığın devam etmesi temponun temkinli bir şekilde devam etmesini sağlayabilir. Son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve tüketici talebinde yaşanan yorgunluk ise enflasyon endişelerinin azalmasına neden oluyor. Kişisel tüketim harcamaları verisi öncesinde Piyasalar FED'in olağan 7 Kasım politika toplantısında 50 baz puan faiz indirimine gideceği ihtimali %49 ile fiyatlanırken 25 baz puan yapma ihtimali ise %51 ile fiyatlanıyor.

Avrupa tarafında, Euro Bölgesi'nde bankalar başta olmak üzere finans kuruluşları tarafından şirketlere verilen krediler ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 arttı. Finansal koşullarda gevşeme adımlarının gelmesi, ekonomiyi canlandırma çabaları ile birlikte kredi talebinin artacağı bir döneme girebiliriz. Son dönemde gevşeme adımı atan merkez bankaları arasına İsviçre Merkez Bankası’ da katıldı. İsviçre Merkez Bankası politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda 25 baz puan indirimle yüzde 1 seviyesine çekti.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,1-0,2 aralığında eksi. Asya piyasaları alıcılı. Hong Kong %3,5 civarında, Japonya %0,5 civarında, Çin %2,1 civarında pozitif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,79, Dolar Endeksi 100,6, ons altın 2.670 Usd civarında işlem görüyor.


İç tarafta, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ek sıkılaşma vurgusunu çıkardığı toplantının özetlerini yayımladı. Özetlerde enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezerv göstergeleri artmaya devam ediyor. 20 Eylül haftası itibariyle swap hariç net rezervler 26,5 milyar dolardan 29,4 milyar dolara yükseldi.

Ajandada ise 3 Ekim Eylül ayı enflasyonu, 1 Kasım S&P kredi notu gözden geçirmesi öne çıkıyor. ‘Düşük enflasyon verisi ve ardından kredi notu artırımı’ TL varlıklar için en ideal senaryoyu yaratır kanaatindeyiz. Eylül ayında enflasyonun yüzde 50'nin altına düşmesinin yüksek bir ihtimal olduğunu düşünüyoruz.




Usd/TL:
FED’in yılın devamında faiz indirim temposunun nasıl olacağına dair beklentiler piyasaları domine ediyor. Piyasalar FED'in olağan 7 Kasım politika toplantısında 50 baz puan faiz indirimine gideceği ihtimali %52 ile fiyatlanırken 25 baz puan yapma ihtimali ise %48 ile fiyatlanıyor.
Dün, ABD 2Ç büyüme verisi beklentilere paralel %3 olarak açıklandı, bugün kişisel tüketim harcamaları endeksi açıklanacak. Özellikle bugün açıklanacak enflasyon verisi eğer düşük gelirse piyasa biraz daha rahatlayabilir.
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin altında. 101 seviyesi altında Dolar talebinin azalmasını bekliyoruz.
İç tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son adımı ile parasal sıkılaşmanın kıvam kaybetmesinin önüne geçti. Ajandada gelecek hafta açıklanacak enflasyon verisi, Kasım ayı başında açıklanacak S&P kredi notu kararı öne çıkıyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,17 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Haftaya Perşembe günü Eylül ayı enflasyonu açıklanacak. Aylık verinin düşük gelmesi piyasayı rahatlatabilir. Enflasyon verisinin düşük gelmesi, TCMB’nin elini de rahatlatabilir. Enflasyonda düşüş trendinin devamı ise faiz indirimleri için bir alan açabilir. Hizmet enflasyonu tarafında devam eden katılığın devam etmesi ise düşüş hızını yavaşlatan bir kalem olarak karşımıza çıkıyor. TCMB faiz indirim sürecinde temkinli hareket edeceğini düşünüyoruz.
Enflasyonun düşüşü ve TCMB faiz indirimine dair kanaatlerin artması ile tahvil faizlerinde aşağı yönde hareketlerini tetikleyebilir.
Globalde, FED kararı sonrası ana yön değişmemekle birlikte tahvil faizleri aksi yönde hafif tepki verdi. Tahvil faizlerinin aşağı yönlü ana eğilimine devam edeceğini düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 7 baz puan artış ile %39,89 ve 30 baz puan artış ile %28,63 seviyesinde tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Psikolojik 10,000 eşiği üzerindeki hareket kalıcı olmadı... Çarşamba günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %1,38'lik gerilemeyle 9,891 puandan tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, bir önceki gün kritik bir psikolojik eşik konumundaki 10,000 bölgesi üzerine çıkan hareketin bu önemli seviye üzerinde kalıcı olamadığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda 2024 boyunca önemli bir trend ortalaması görevi de üstlenen 50 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 10,000 bölgesi üzerinde fiyatların oturabilmesi, önümüzdeki süreçteki yükseliş çabalarının devamı için belirleyici olmaya aday görünüyor.
Sektör endekslerinin performanslarına baktığımızda da, XBANK Endeksindeki görece güçlü seyrin devam etmeye çalıştığını söyleyebiliriz. (+%0,33%) Ancak bu çabalara XUHIZ (-%1,93) ve XUSIN (-%1,37) Endekslerinin yeterli katkıyı sağlayamadığını görüyoruz.
Önümüzdeki süreçte ise, aşağıda 10,850/25 aralığındaki fiyat boşluğu ilk önemli destek eşiği olarak dikkatimizi çekiyor. Bu destek aralığının korunamaması halinde ise, dün başlayan satıcılı seyrin devam etmesini muhtemel görüyoruz. Yukarı yöndeki toparlanma çabalarının güçlenebilmesi için de, 10,000 bölgesi üzerinde kalıcı hareketler yaşanabilmesi gerektiğine bir kere daha dikkat çekmek istiyoruz.





Eur/Usd:
Zayıf dolar teması devam ediyor. FED, ABD ekonomisini gereğinden fazla yormamak için , geçen hafta 50 baz puanlık bir faiz indirimi yaptı. Atılan adım FED’in diğer merkez bankalarına yaklaşmasına neden olurken, enflasyonla yapılan mücadelede kazanılan alan FED ’den faiz indirim beklentilerinin de devam etmesine neden oluyor.
ECB ile FED arasında faiz indirim patikasında FED’in ECB’den daha hızlı olacağı beklentisi piyasalarda dolar talebinin azalmasını sağlıyor. Bugün ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi açıklanacak. Özellikle bugün açıklanacak enflasyon verisi eğer düşük gelirse dolar talebinde azalma devam edebilir.
Paritenin iki yakasının ekonomideki kondisyonu paritenin denge seviyesini belirleyici olacağı kanaatindeyiz. Ancak FED’in faiz indirim döngüsüne girmesinin normalleşme algısı yaratmasını ve diğer para birimlerine olumlu katkı yapmasını bekliyoruz.
Dolar Endeksi 101 seviyesinin altı fiyatlamalarda. DXY 101 seviyesi altında güçsüz seyrin devamı teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalarda kalıcılık halinde, teknik hedef 96 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 101 seviyesinin üstüne çıkılması dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,116 seviyesindeki paritede 1,111 ve 1,107 seviyeleri gün içi destek; 1,117 ve 1,125 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
BOE yetkilileri daha temkinli olmaları gerektiği yönünde açıklamalar yapıyor. FED’in temkinlilik dozu görece daha az algılanıyor. Gbp buradan destek buluyor. Gelecek ise yine yeni makro verilere bağlı.
Bugün ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi açıklanacak. Veri sonuçları paritede hareketlilik yaratabilir.
Dolar Endeksi’nde 101 seviyesinin altında güçsüz seyrin devamını teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalarda kalıcılık halinde, teknik hedef 96-97 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 101 seviyesinin üstüne çıkılması dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,339 seviyesinde bulunan paritede 1,336 ve 1,331 seviyeleri gün içi destek; 1,342 ve 1,346 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.





Altın:
Büyük Merkez Bankalarının yılın ikinci yarısında gevşeme patikasına girmeleri ve patikada yol almaya devam etmeleri değerli metaller için olumlu seyrin devam etmesini sağlıyor.
ABD merkez Bankası FED’in de 14 aydır sabit bırakarak uyguladığı sıkı para politikasını sonlandırıp, gevşeme adımını beklenenden hızlı atması reel getirililerin düşmesine neden oldu.
Altın fiyatları bu gelişmeler içinde eylül ayı içinde %8’e yakın bir getiri sağladı. Değerli metalde orta vade olumlu görüşümüzü devam ettiriyoruz. Bugün ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi açıklanacak. Veri sonuçları pozitif havanın devam etmesi için önemli olabilir.
Dolar Endeksi (DXY) ve ABD 10 yıllık tahvil faizinde gerilemenin devam etmesi, değerli metalde görülen yükselişin daha sağlıklı olmasını sağlayabilir. Dolar Endeksinde ve ABD tahvil faizinde görülebilecek yukarı tepkiler, altın fiyatlarında kar satısına neden olabilir. Son günlerdeki hızlı çıkışın dengelenmesi sağlıklı olabilir.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.700 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.670 Usd seviyesindeki ons altında 2.650 ve 2.600 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.675 ve 2.700 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Tahvil faizlerinde ana yönün aşağı olduğu kanaatimizi koruyoruz. Bunun sebebi merkez bankalarının gevşeme politikası izlemesi. ABD 10 yıllık faizinde %3,90 seviyesi aşılmadığı sürece düşüş hattı devam edebilir.
İç tarafta, Eylül ayı enflasyonu ve S&P gözden geçirmesi kritik 2 başlık. Ayrıca global tarafta gevşeme adımlarının hızlanması, lokal tarafa olumlu yansıyabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 270 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay ve karışık seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda +1 ile +7 cent; orta vadelilerde -5 ile +2 cent; uzunlarda -13 ve -20 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,23%, 6,44% ve 7,50% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş