YEO Teknoloji, Romanya’daki yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırıyor

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Global yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO Teknoloji, Romanya’daki yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırıyor. Romanya’da iki güneş enerjisi santrali projesi bulunan ve yeni projeler için çalışan YEO Teknoloji, 129 MWp kapasiteli iki güneş enerjisi santrali yatırımı için Çin'in önde gelen enerji gruplarından Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile anlaştı. Kısa süre sonra inşasına başlanacak santraller için 65,8 Milyon Euro’luk yatırım yapılacak

 

Türkiye merkezli global enerji devi YEO Teknoloji, Romanya’da yatırım atağını güçlendiriyor. Romanya’nın yeşil enerji dönüşümüne ve potansiyeline inanan YEO Teknoloji, iştiraki Defic Globe aracılığıyla güneş enerjisi santrali yatırımlarına yenilerini ekliyor. Romanya'da hali hazırda iki güneş enerjisi santrali yatırımı bulunan YEO Teknoloji, bu alandaki faaliyetlerini genişletmek ve yeni santralleri yatırımı yapmak üzere Çin’in önde gelen enerji gruplarından Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile anlaştı. SEP ile ortak olarak kısa süre sonra inşasına başlanacak iki santral için 65,8 Milyon Euro’luk yatırım yapılacak.

 

Anahtar teslim GES projesi

 

Geçtiğimiz ay YEO Teknoloji, yüzde %51 hissesine sahip olduğu DEFİC Globe Enerji A.Ş.’nin (Defic Globe) Romanya’daki iştirakleri bünyesindeki iki ayrı güneş santrali yatırımını birlikte yapmak üzere Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile ortaklık anlaşması yaptığını duyurmuştu. Yapılan anlaşma kapsamında Romanya’da kurulu iştiraklerdeki toplam 129 MWp kapasiteli santrallerin yatırımı, 2023 sonu itibariyle toplam 22.400 MWh kurulu güce sahip Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile ortak gerçekleştirilecek. Güneş santrallerinin; mühendislik hizmetleri, yüksek gerilim trafo merkezleri ve enerji nakil hatlarının kurulumu dahil anahtar teslim inşaatı da YEO Teknoloji tarafından yapılacak. Bu kapsamda Romanya Rekabet Kurumu’nun onayı tamamlanarak iştiraklerin %75 hissesi SEP’e devredildi. İştiraklerin %25 hissesi ise YEO iştiraki olan Defic’te kalacak ve hisselerini yüzde 30’a çıkarabilecek.

 

Sektördeki ilk Türk yatırımı

 

Yenilenebilir enerji alanındaki küresel projeleriyle tanınan YEO Teknoloji”nin iştiraki olan Defic Globe, Romanya’da geçtiğimiz yıl ilk güneş enerjisi santrali projesini tamamlamıştı. 18 MWp kapasiteye sahip Caracal Güneş Enerjisi Santrali’nde (GES) geçen yıl şebekeye enerji verilmeye başlandı. Romanya’nın ilk Türkiye merkezli büyük ölçekli GES yatırımı olan Caracal santrali, yılda yaklaşık 26 GWh enerji üretme kapasitesine sahip. YEO Teknoloji, Caracal santrali aracılığıyla, yaklaşık 165 bin ağaca denk gelen 32.300 ton karbondioksit salımını engelleyerek daha yeşil bir Romanya hedefine katkı sağlıyor.

 

İki santral açılışı daha yapacak

 

Defic Globe 2024 yılında da hız kesmeden yatırımlarına devam etti. 14,1 MWp ve 7,2 MWp olmak üzere toplam 21,3 MWp kapasiteli iki ayrı güneş enerjisi santrali (GES) inşasına başlandı. Söz konusu yatırımın 2025'in ikinci çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Romanya'nın Bobicesti şehrinde yapılacak ve YEO’nun yurt dışındaki 5. enerji güneş enerjisi santrali olan yatırımı ile yılda 34.400 MWh elektrik üretimi hedefleniyor.

 

RPIA üyesi oldu, ofis açacak

 

Yatırımları sürerken YEO Teknoloji, ülkenin en önemli yenilenebilir enerji organizasyonlarından Romanya Fotovoltaik Sanayi Derneği’ne de (RPIA- Romanian Photovoltaic Industry Association) üye oldu. Romanya’nın en önemli yenilenebilir enerji derneklerinden biri olan RPIA üyeliğiyle YEO Teknoloji, Romanya'nın yenilenebilir enerji hedeflerine de katkıda bulunacak. Öte yandan YEO Teknoloji bu ay içerisinde Romanya’daki ofisinin de açılışını yapacak.


Hedef 1 GW’lık kapasite

 

Romanya’nın temiz enerji vizyonuna, ekonomisine ve enerji alanındaki potansiyeline inandıklarını belirten YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, yenilenebilir enerjide 2030 yılına kadar global arenada 1 GW kapasite hedeflediklerini hatırlatarak şöyle konuştu: “YEO Teknoloji olarak dünyanın farklı coğrafyalarında global oyuncu olma yolundaki adımlarımızı hızlandırıyoruz. 3 kıtada ve 30’dan fazla ülkede 400’den fazla projeyi başarıyla tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Romanya yatırımlarımız da bu hedefe büyük katkı sağlayacak. Romanya yatırımı, Türk girişimlerine liderlik etmemize de yardımcı olacak. 3D olarak tanımladığımız dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon odaklı çalışmalarımızla daha yaşanabilir bir dünya için ‘Bizce mümkün’ sloganıyla büyümeye devam edeceğiz.”

 

Daha fazla bilgi için: https://yeo.com.tr/kurumsal

 

 

YEO Teknoloji Hakkında:

 

2004 yılında endüstriyel otomasyon alanında faaliyet göstermek üzere kurulan YEO Teknoloji, günümüzde dünya genelinde mühendislik, teknoloji ve yenilenebilir enerji çözümleri sunan bir sektör öncüsü konumuna ulaştı. YEO Teknoloji, gelişmiş enerji depolama çözümlerinden elektrik şebekelerine, yüksek voltaj trafo merkezlerinden yenilenebilir enerji santrallerine, endüstriyel ve ticari tesislerden hanelerin enerji dönüşümüne ve hidrojene kadar farklı alanlarda projeler yürütüyor. 30’dan fazla ülkede 400’den fazla projeyi başarıyla tamamlayan YEO Teknoloji, Türkiye’de ve uluslararası alanda 600'den fazla çalışanıyla sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlarken, enerji verimliliği ve karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik çözümler üretiyor. 2024 yılında dünyanın en prestijli iş dünyası listelerinden biri olan Fortune 500’e giren YEO Teknoloji, Avrupa’da enerji alanında yatırımcı kimliğiyle dikkat çekerken 2030 yılına kadar 1 GW enerji kapasitesine ulaşmayı ve enerji depolama sistemleri yatırımlarıyla sektörde öncü olmayı hedefliyor. Borsa İstanbul'da işlem gören YEO Teknoloji, sürdürülebilir bir gelecek için ‘Bizce Mümkün’ sloganıyla enerji projeleri yürüten YEO Teknoloji, 2024-2025 sezonunda Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı’nın sponsorları arasında yer alarak Türkiye’de sporu ve sporcuları destekliyor. Yenilenebilir enerji alanında sosyal sorumluluk projelerine de öncülük eden YEO Teknoloji bu alanda farkındalığı artırmayı hedefliyor.

 



Diğer Haberler
İtalya'da MD perakende satışlar Eylül'de aylık % +1.20 (Önceki:%-0.50)
İtalya'da MD perakende satışlar Eylül'de yıllık %+0.70 (Önceki:%+0.80)
Hindistan'da Sensex endeksi %0.26 azalışla 79331.71 puandan kapandı
Yunanistan'da AB uyumlu TÜFE Ekim'de yıllık %+3.1 (Önceki:%+3.1)
Yunanistan'da TÜFE Ekim'de yıllık %+2.4 (Önceki:%+2.9)
Yunanistan'da sanayi üretimi Eylül'de yıllık %+2.5 (Önceki:%+3.1)
Facebookta Paylaş