Bu hafta ABD'de enflasyon verileri yakından takip edilecek…
Geçtiğimiz hafta ABD'de Başkanlık seçimleri ve Fed'in faiz oranı kararı yakından takip edildi. Donald Trump, yakın geçmesi beklenen seçimlerde ABD'nin 47. Başkanı olarak seçildi. Ek olarak Cumhuriyetçiler Senatoda ve Temsilciler Meclisinde de çoğunluğu elde etti; bu da karar alma süreçlerinde Trump ve kabinesinin herhangi bir engelle karşılaşmayacağı anlamına geliyor. Ocak ayında görevine başlayacak olan Trump'ın ekonomik anlamda sıklıkla tekrar ettiği politikaları yeni gümrük tarifeleri ve gelir vergisi kesintileri. Piyasalarda bu politikaların doğru uygulanmaması halinde ABD'de enflasyonist baskılara ve bütçe açığında artışa sebep olacağı konuşuluyor. Geçtiğimiz haftanın bir diğer gündemi ise Fed'in faiz oranı kararıydı. Fed, bu toplantıda faizleri 25bp indirerek %4,50-4,75 seviyesine çekti. Kararın ardından açıklamalarda bulunan Fed başkanı Jerome Powell, "Ekonominin gücünü koruma kararlılığımız devam ediyor," diyerek Fed'in duruşunu yeniden ayarlamaya yönelik güvenlerini ifade etti. Aralık ayında bir faiz indirimi daha yapılması ihtimali, Fed Watch Tool'a göre %64,6 ile fiyatlanıyor.
Geçtiğimiz hafta hızlı bir yükseliş eğilimi gösteren dolar endeksi (DXY) %0,65 değer kazanırken, ABD 10 yıllık tahvilleri haftayı %1,37 kayıp ile son dört ayın en yüksek seviyesinden tamamladı. Dolar endeksi ve tahvillerin yükselişi ile baskılanan ONS altında değer kaybı %1,89 olurken, brent petrolde ise %1,44 değer kazancı görüldü. ABD borsaları geçtiğimiz hafta alıcılı seyretti. Haftalık bazda S&P 500 %4,66, Dow Jones %4,61, Nasdaq %5,74 değer kazandı.
Bu hafta küresel piyasalarda ABD'de enflasyon verileri, Euro Bölgesi'nde üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme verileri, Almanya'da TÜFE, İngiltere'de GSYH, Çin'de sanayi üretimi ve perakende satışlar, Japonya'da öncül büyüme verileri, yurt içinde piyasa katılımcıları anketi takip edilecek. Ayrıca yurt içinde Pazartesi günü BIMAS, BRSAN, DOAS, MPARK ve PGSUS gibi şirketlerin 3Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir. 11 Kasım Pazartesi, 3Ç24 bilanço döneminin son günü olacak.
ABD'de bu hafta enflasyon verileri yakından takip edilecek. Enflasyon verilerinin yanında New York Fed tüketici enflasyon beklentileri, federal bütçe dengesi, perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı gibi reel sektöre ilişkin önemli veriler takip edilecek. ABD'de ekim ayına ilişkin enflasyon verilerinde, TÜFE'nin aylık %0,20, yıllık %2,40 artış göstermesi bekleniyor. Çekirdek TÜFE'de ise beklentiler aylık %0,3 artış olması yönünde. Fed'in uzun vadeli hedefi %2,0 seviyesinde bulunuyor. Eylül ayında TÜFE yıllık %2,40 artış göstermişti. ÜFE'de ise ekim ayı beklentileri aylık %0,2 artış olacağı yönünde. ÜFE, eylül ayında aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda %1,8 artmıştı. Bu hafta New York Fed'in açıkladığı tüketici enflasyon beklentileri takip edilecek. Enflasyon beklentileri bir önceki anket döneminde %3 seviyesindeydi. Reel sektöre ilişkin veri gündemi de bu hafta ABD'de yoğun. Sanayi üretiminin ekim ayında aylık %0,4 azalış göstermesi bekleniyor. Kapasite kullanım oranının ise ekim ayında %77,4 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Eylül ayında bu oran %77,50'ydi. New York Fed imalat endeksinin kasım ayında 3,6 puanda gerçekleşmesi bekleniyor. Son olarak perakende satışların ekim ayında aylık %0,3 artış göstereceği öngörülmektedir. Perakende satışlar, eylülde aylık %0,4, yıllık %1,74 artış göstermişti. Fed üyeleri Logan ve Kashkari bu hafta açıklamalarda bulunacak. Fed başkanı Powell'ın da bir etkinlikte konuşma yapması bekleniyor. Ek olarak, bu hafta brent petrol fiyatlaması açısından önemli olabilecek OPEC aylık raporu açıklanacak.
Euro Bölgesi'nde bu hafta 3Ç24 dönemi ekonomik büyümenin ikinci tahmin verisi ve ZEW ekonomik hissiyatı takip edilecek. Tahminlere göre Euro Bölgesi'nin 3Ç24 döneminde çeyreklik %0,4, yıllık %0,9 büyüme göstermesi bekleniyor. ZEW ekonomik hissiyatında ise kasım ayında beklentiler 20,5 puanda bulunuyor. Almanya'da bu hafta TÜFE final verileri, ZEW ekonomik hissiyatı ve eylül ayı cari dengesi takip edilecek. Ekim ayı TÜFE final verilerinde aylık %0,4, yıllık %2,0 artış görülmesi bekleniyor. ZEW ekonomik hissiyatında beklentiler kasım ayı için 14,0 puanda, ekim ayında 13,1 puanda gerçekleşmişti. Ağustosta cari denge 14,4mlr euro fazla vermişti.
İngiltere'de bu hafta veri gündemi yoğun seyrediyor. Hem 3Ç24'e hem de eylül ayına ilişkin büyüme verileri, işsizlik oranı, ortalama gelir+ikramiyeler, sanayi üretimi ve ticaret dengesi bu hafta bölgede takip edilecek. İngiltere ekonomisinin 3Ç24 öncül verilerinde çeyreklik %0,2 büyüme göstermesi bekleniyor. Eylül ayında ortalama gelir+ikramiyeler %3,9 artış göstermesi beklenirken, işsizlik oranının %4,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ağustosta işsizlik %4,0 seviyesinde gerçekleşmiş, ortalama gelir+ikramiyeler ise %3,80 artış göstermişti. Sanayi üretiminde eylül ayında beklenti, aylık %0,2 artış olacağı yönünde; ağustosta sanayi üretimi aylık %0,5 artmış, yıllık %1,60 azalış göstermişti. Son olarak ticaret dengesinde eylül ayında 16,50mlr GBP açık verilmesi bekleniyor
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.