Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Geçen hafta ABD Başkanlık seçimleri hızlı bir şekilde sonuçlandı. Cumhuriyetçi aday Trump güçlü bir zaferle birlikte yeni ABD Başkanı seçildi. Cumhuriyetçiler hem başkanlığı hem de Senato üstünlüğünü ele geçirdi. Temsilciler Meclisinde çoğunluğu elde etmek için 218 koltuk gerekmekte. Son durumda Cumhuriyetçiler 214 koltuk kazanmış durumda. Temsilciler Meclisini de Cumhuriyetçilerin kazanması durumunda kırmızı dalga tamamlanmış olacak. Bölünmemiş bir kongre yapısı Trump 2.0 döneminin çok daha güçlü ve ortaya koyduğu politikaların daha kolay hayata geçmesini sağlayabilir.

 

Bundan sonraki süreç için finansal piyasalar, Trump’ın seçim vaatlerinin ne kadarını yerine getirip getirmeyeceğini yakından takip edeceğini düşünüyoruz. Görevi devralana kadar atacağı adımlar ve yapacağı atamalarda oldukça önemli olacaktır. Geminin kaptanı belli olan bu seçimde, kaptanın süreceği rota ise finansal piyasalar için bundan sonraki süreçte çok daha önemli olacaktır.

 

Trump seçim döneminde vaatlerine baktığımız zaman bunların ekonomik politikaları ve küresel varlıklar üzerinde etkileri görülebilir. Gümrük tariflerinin artırılması ve bireysel-ticari vergi oranlarının düşürülmesi gibi konular önümüzdeki dönem oldukça önemli olacaktır. Atılacak adımların büyüklüğü ise piyasalarda oynaklığın artmasına sebep olabilir. Gümrük vergilerinin artırılması özellikle deflasyon ile boğuşan Çin ve ekonomik büyümenin zayıf seyrettiği Avrupa bölgesi için oldukça kritik bir konu olacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda Trump’ın genişleyici mali politika tarafında yer alması, mali harcamaları genişletmek istemesi ve vergi indirimlerini devreye alması da enflasyon ve ABD borç yükünün artması endişelerinin de beraberinde gelmesine neden olabilir. Piyasanın Trump ilk zaferinde yaptığı ilk fiyatlamalar, Dolar Endeksimin (DXY) artması ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 4,50 seviyesinin kıyısına yaklaşması ise uygulanması beklenen vaatlerin bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor.

 

Avrupa tarafında, ekonomik sıkıntıların devam etmesi beraberinde Trump politikalarında gümrük vergilerinin artması vaadi, Avrupa Merkez Bankası üzerinde faiz indirim beklentilerinin de artmasına neden olabilir. Trump politikalarında ‘güçlü dolar teması’ önümüzdeki dönem için önemli olacak.

 

Bu hafta ABD TÜFE ve ÜFE, perakende satışlar, sanayi üretimi; AB büyüme; Almanya TÜFE, ZEW öne çıkan veriler. Ayrıca merkez bankaları yetkilerinin konuşmaları trafiği de takip edilecek.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,05-0,1 arası negatif. Asya piyasalarında Çin %0,1 civarında, Hong Kong %1,7 civarında eksi. Japonya %0,1 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,32, Dolar Endeksi 105,6, ons altın 2.625 Usd civarında işlem görüyor.

 

İç tarafta, işsizlik oranı eylülde değişim göstermeyerek yüzde 8,6 seviyesinde sabit kaldı. Geniş tanımlı işsizlik olarak nitelenen atıl işgücü oranı bir önceki aya göre 1,7 puan azalarak yüzde 25,6 oldu. Dün Türkiye İstatistik Kurumu Sanayi Üretim Endeksi, Eylül 2024 verilerini yayımladı. Buna göre, Sanayi üretimi yıllık yüzde 2,4 azaldı

 

Dün 2 yıl vadeli sabit ve 6 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihraçları yapıldı. Hazine'nin 6 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalesinde toplam satış 13,1 milyar lira, dönemsel faiz %23,31 oldu. 2 yıl vadeli tahvil ihalede toplam satış 43,2 milyar lira, bileşik faiz %43,21 olarak gerçekleşti.

 

 

 

 

Usd/TL:

Trump’ın seçilmesi sonrasında ‘güçlü dolar’ teması ağırlık kazanıyor. FED faiz patikası hızının sorgulanması, Trump’ın uygulamak istediği politikaların enflasyonist etkileri, dolar talebinin artmasını sağlıyor. Bu hafta makro veri trafiğinde ABD TÜFE-ÜFE ve perakende satışlar, sanayi üretimi dikkat çekiyor.

Teknik olarak Dolar Endeksi (DXY) 105,5 seviyesi üstünde kalıcılık sağlamaya çalışıyor. 105,5 üstünde dolar talebi güçlü duruşuna devam edebilir.

İç tarafta, TCMB enflasyon tahminlerini yukarı çekti. 2024 yıl sonu tahmini 6 puan artırıldı, 44% oldu. 2025 tahmini ise 7 puan artışla 21% olarak güncellendi. Revizeler sonrası hedeflenen enflasyon daha gerçekçi oldu.

TCMB faiz indirimlerine başlasa bile süreci temkinli sürdüreceğini, para politikası duruşunun, mevduat faizlerinin Türk lirasına geçişi sürdürecek ve tasarrufları artıracak seviyelerde devam edeceğini düşünüyoruz.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,36 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Enflasyon raporu sonrasında önümüzdeki aylarda TCMB’nin kademeli faiz indirimlerine başlayacağına dair piyasalar umudunu koruyor. TCMB faiz indirim sürecine başlamak için uygun zamanı yakından takip ediyor.

Dün 2 yıl vadeli sabit ve 6 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihraçları yapıldı. Hazine'nin 6 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalesinde toplam satış 13,1 milyar lira, dönemsel faiz %23,31 oldu. Hazine'nin 2 yıl vadeli tahvil ihalesinde toplam satış 42,2 milyar lira, bileşik faiz %43,21 gerçekleşti.

Ana resimde tahviller getiri potansiyeli taşımayı sürdürüyorlar. Ancak enflasyon direnç gösterdikçe TCMB faiz düşüşü öteleniyor. Bundan ötürü tahvil faizlerindeki düşüş de öteleniyor.

Globalde, Trump sonrası tahvil ABD tahvil faizleri yükseliş dengeleniyor. Faizler neredeyse 5 Kasım öncesi seviyeye geri geldi. Bundan sonrası Trump’ın tutumuna bağlı.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 16 baz puan yükseliş ile %43,03 ve 15 baz puan yükseliş ile %30,03, seviyesinde tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Yukarı hareketin kritik direnç noktası olarak 9,350 seviyesini izliyoruz ... Endekste geçtiğimiz hafta 8,566 üzerinde başlayan ve 9,000 seviyesinde bulunan ara direnç noktasının aşılmasıyla güç kazanan yukarı hareket devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününü % 1.00 oranında değer artışıyla 9,276 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksinde, yukarı hareketin dün kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 9,350 seviyesini test ettiğini gözlemliyoruz. Endeksin 22 Temmuz tarihinden itibaren sürdürdüğü düşüş trendini tamamlayabilmesi için 9,350 direncinin aşılması gerekiyor. Böyle bir gelişmenin piyasada geçtiğimiz hafa başlayan yukarı hareketinde 9,750 ve 10,000 seviyelerini hedefleyecek bir pencere açabileceğini düşünüyoruz.

Seans içi geri çekilmelerde 9,000 seviyesini destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 9,000 üzerindeki seyri yükselişin devamı yönünde izleyeceğimiz piyasada, bu seviye altındaki olası hareketleri ise yeniden zayıflama sinyali olarak değerlendireceğiz.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Yeni ABD Başkanı Trump’ın göreve başlama tarihinin 20 Ocak 2025 olacak. Trump dönemi öncesinde piyasaların tartıştığı konu seçim dönemi vaatlerinin ne kadarını gerçekleştireceği. Kırmızı dalga ile başa gelen Trump’ın ilk dönemine göre ortaya koyduğu politikaların hayata geçme ihtimali daha fazla.

Trump politikalarında gümrük vergilerinin artırılması ve genişlemeci maliye politikası ise ana iki kalem. Birinci senaryo ekonomik daralmada olan Avrupa için bir risk olabilir. Avrupa Merkez Bankası üzerinde faiz indirim beklentileri artabilir. İkinci kalemde ise enflasyonist politikalardan dolayı FED faiz indirim hızını beklenenden önce sonlandırabilir.

Bu sebeplerden ötürü dolar talebi bu haftada gücünü koruyor. Diğer taraftan FED patikasından ayrılmadı. Mevcut durumun sürüp sürmeyeceği yine makro verilere bağlı. ‘Trump faktörü’ de politikanın diğer girdisi olabilir. Bu ise Trump’ın politikalarına ortaya koyması ile mümkün olabilir.

Bu hafta, ABD TÜFE, ÜFE, perakende satışlar, sanayi üretimi; AB büyüme; Almanya TÜFE, ZEW öne çıkan veriler. Ayrıca merkez bankaları yetkilerinin konuşmaları trafiği de var. Perşembe saat 23:00’de Powell’ın bir konuşması olacak.

Dolar Endeksi Eylül 2022’den gelen alçalan trend çizgisinin üstüne çıkmış durumda. 105,5 seviyesindeki direncini test ediyor. Ara yükselişte soluklanma görüyoruz. 101-105,5 sınırları içinde 104,2 ve 103 destek seviyeleri. Teknik olarak 105.5 seviyesi üstünde yukarı istek artabilir.

Bu sabah 1,065 seviyesindeki paritede 1,065 ve 1,06 seviyeleri gün içi destek; 1,071 ve 1,077 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün parite yatay seyir izleyebilir.

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) faiz indirim kararı sonrası gözler işsizlik, sanayi üretimi, büyüme verilerinde. BOE’den Pill, Mann ve Başkan Bailey’nin konuşmaları takip edilecek. Paritenin diğer yakasında yeni haftada ABD enflasyon verisi izlenecek. ABD'de yarın açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi ve Fed Başkanı Powell'ın perşembe günü yapacağı konuşma yatırımcıların odağında olacak

Dolar Endeksi Eylül 2022’den gelen alçalan trend çizgisinin üstüne çıkmış durumda. 105,5 seviyesindeki direncini aşma çabasında.

Bu sabah 1,285 seviyesinde bulunan paritede 1,285 ve 1,282 seviyeleri gün içi destek; 1,29 ve 1,297 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün parite yatay seyir izleyebilir.

 

 

 

Altın:

Yeni haftada altın fiyatlarında zayıflık devam ediyor. Zira fiyatlama dinamiği değişti.

Zayıflığın arkasında ekonomik ve siyasi gerekçeler bulunuyor. Dolar talebinin gücünü koruması, uygulanması beklenen politikaların enflasyonist etkileri tetiklemesi beklentisi, ABD tahvil faizlerinin yükselmesini sağlıyor. Jeopolitik risk haber akışının zayıflaması da diğer sebeplerle birleşince altın fiyatlarında kar satışları görülüyor.

Piyasa hızlı şekilde ABD seçim sonucu fiyatlamasını yaptı. Fiyatlamanın, makro verilere ve Trump’ın açıklamalarına odaklı ilerleyeceğini düşünüyoruz. Bu hafta ABD enflasyon verileri etkili olabilir. FED faiz hızı temposunun sorgulanması altın talebini azalmasına neden oluyor. Enflasyon verisinin beklenti altında kalması durumunda altın talebinde artış görülebilir.

Teknik olarak, 2.600-2.620 Usd aralığı ise tutunma aralığı olabilir. Ana resimde yön yukarı olmakla birlikte momentumda azalma dikkat çekiyor.

Bu sabah 2.625 Usd seviyesindeki ons altında 2.620 ve 2.605 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.650 ve 2.687 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Eurobond:

ABD 10 yıllık tahvil faizi 6 Kasım’da 4,50% (direnç) seviyesine kadar yükseldi. Dün günü yüzde 4,30 seviyesinde tamamladı. Yani ABD seçim sonuçlarının ilk etkileri sindirildi diyebiliriz. Bundan sonrası yine makro verilere, farklı olarak ise Trump’a bağlı. Bu hafta ABD enflasyon verilerini takip edeceğiz.

İç tarafta, TCMB enflasyon tahminlerini yukarı revize etti. Piyasa daha gerçekçi olarak algıladı ve olumlu reaksiyon verdi. Dışarı ise Trump’ın zaferi sindiriliyor, tahvil faizleri seçim öncesi seviyelere hemen hemen geri döndü. Bundan sonra veriler ve Trump yönü tayin edebilir.

Türkiye 5 yıllık CDS 257 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -1 ile 0 cent; orta vadelilerde -19 ile -16 cent; uzunlarda -26 ile -23 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,61%, 6,76% ve 7,81% oldu.

 

 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

   

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş