Bilanço Analizi -ORGE (Allbatross Yatırım)

ORGE 2024/9 Bilanço Analizi
 
Şirket 3.çeyrek sonuçlarında 206,9 milyon TL net kâr açıkladı. 9 aylık kümülatif sonuçlarda ise 408,2 milyon TL net kâr rakamına ulaştı.
Net satışlar 731 milyon TL olarak gerçekleşti. Çeyreksel 9% ve 9 aylık bazda 27% büyüme gerçekleşti. Bu anlamda 3Ç net satış rakamının güçlü seyretmeye devam ederken 1Y24 sonuçlarına göre büyüme adına bir miktar ivme kaybettiğini söylemek mümkün. Güçlü satış rakamlarının oluşmasında artan backlog, imza niteliğinde işlerle tanınırlığın artmasıyla yeni iş alma kabiliyetinin artması (backlog büyümesinin korunması) ve geçmişe görece eş zamanlı olarak daha fazla iş alma/yürütme yetisinin gelişmesinin etkili olduğu görülüyor. Yeni iş alımlarındaki sürekliliğin yanı sıra, kur ve birim fiyat ile miktar artışı kaynaklı iş büyümeleri neticesinde yüksek backlog'un desteklendiği ve iş ilerleme seviyelerine ulaşılmasının da etkili olduğu görülmüştür.
 
Şirketin gelecekte sağlayabileceği büyüme adına en önemli öncü gösterge niteliğinde olan backlog rakamı büyümeye devam ediyor. 30.09.2024 tarihi itibarıyla devam eden işler büyüklüğünün (backlog) 2.304.379.983 TL + KDV seviyesine ulaşılması pozitif gelişmeler arasında ilk sırada yer alıyor. Bu büyüklük 30.09.2023 tarihi itibarıyla 961.219.332 TL+KDV seviyesinde gerçekleşmişti.
 
Satış maliyetlerinde hem çeyreksel hem 9 aylık sonuçlarda net satış seyrinde sağlanan büyümeye rağmen düşüş sağlanması, brüt kâr marjında iyileşmeleri beraberinde getirdi. Faaliyet giderlerinde ise maliyetlere paralel olarak 3Ç sonuçlarında daha sınırlı olsa da düşüş sağlandı. Bu gelişmelerle tüm operasyonel kârlılık marjlarında kayda değer büyümeleri beraberinde getirdi. Marjlarda iyileşmenin 3Ç'de daha güçlü olduğu kaydedildi. Kâr marjlarının istikrarı ve büyümeye devam etmesinde yeni alınan işlerde seçici davranılarak yüksek kâr marjlı projelere odaklanılması (işçilik yoğunluğu düşük, tek mekânda, teslim süresi kısa) ve maliyet adına iç disiplinin artırılmasının etkili olduğu söylenebilir.
 
Bu sonuçlarla esas faaliyet kârında 2023/9 dönemine göre çeyreksel ve 9 aylık bakışta sırasıyla 49% ve 70%, FAVÖK'te ise sırasıyla 48% ve 69% seviyesinde oldukça güçlü büyüme kaydedildi. Gerçekleşen değişimlere bakarak; çeyreksel ve kümülatif bakışta istikrarlı büyümenin devam ettiği, 3Ç sonuçlarında ciroda görece ivme kaybına bağlı daha sınırlı büyüme sağlanması dikkat çekti.
 
Yüksek faizin piyasada önemli bir risk oluşturduğu finansman giderleri tarafında hem çeyreksel hem de 9 aylık bazda 2023/9 dönemine göre finansman geliri sağlanan yapıdan finansman gideri oluşmaya başlanan yapıya doğru bir denge değişimi izlendi. Finansman giderlerin hem çeyreksel hem kümülatif bakışta kârlılık adına kayda değer düzeyde baskı oluşturmadığı, çeyreksel bazda finansman gideri baskısının 1Y24'e göre daha sınırlı olduğu kaydedildi.
 
Borç/kaynak oranının (36,75%) BİST ortalamalarına kıyasla oldukça makul ve sektörel ortalamaya göre de güvenli seyretmeye ettiği görüldü. Borçlulukta son 5 yılın 9A dönemlerine tarihsel bakışta en düşük seviyelere gerilemiş olunması da olumlu anlamda dikkat çekiyor.
 
Borçluluktaki iyileşmenin; gelecek dönemlerde faiz oranlarının bir süre daha yüksek seyredebileceği senaryoda dahi finansman giderleri adına iyileşmeleri beraberinde getireceği ve defansif yapı sunduğu çıkarımıyla olumlu ve korunaklı olarak değerlendiriyoruz. Bu sırada 2024/6 döneminde sınırlı net borçlu yapıya geçen şirketin 3Ç24 döneminde yeniden net nakit pozisyona geçtiği izleniyor. 2023/9'a da net borçlu olan şirketin 84,965 milyon TL net nakit seviyesine ulaştığı izlendi. Borçlulukların yüksek seyredip risk oluşturduğu piyasada, güçlü özkaynak yapısı ve net nakit pozisyonunu sürdürmesini olumlu karşılıyoruz.
 
Net parasal pozisyon zararının hem çeyreksel ve 9 aylık bazda net kâr rakamı üzerinde önemli ölçüde baskı unsuru yaratmaya devam ettiğini izliyoruz. Yaşanan değişimin net kâr üzerinde yalnızca muhasebesel anlamda baskı yarattığı ancak uzun vadede odaklanılması gereken değişimin operasyonel kârlılık olmasıyla bu durumun kayda değer önem taşımadığına dikkat çekiyoruz. Değişimlere bakacak olursak 9 aylık bazda NPP zararının 7% ile sınırlı hafiflediği ancak çeyreksel bakışta 48% gibi kayda değer bir oranda azalarak net kâr üzerindeki baskıyı büyük ölçüde azaltarak desteklediğini görüyoruz.
 
Buna ek olarak vergi giderleri tarafında 2023/9 döneminde çeyreksel bazda vergi gideri oluşturan şirketin (88 milyon TL) 3Ç24 döneminde 323 bin TL gibi çok sınırlı da olsa vergi geliri oluşturmaya başlayarak vergi yükünden tamamen kurtulduğu ve 9 aylık bakışta ise tam aksine vergi giderinin 15% oranda artış kaydederek kümülatif sonuçları baskılaması dikkat çekiyor. Yaşanan değişimin çeyreksel bazda net kâr önemli ölçüde destek olduğu, 9 aylık bakışta ise baskı yarattığı anlaşılmıştır.
 
- Nakit akışları incelendiğinde 2023/9 dönemine kıyasla; işletme faaliyetlerinden sağlanan nakit akışlarında 139% oranında çok güçlü büyüme, yatırım faaliyetlerinden nakit çıkışın oluşurken pozitif nakit akışı yaratılmaya başladığı ve finansman faaliyetlerden ise nakit çıkışının önemli ölçüde artmasına rağmen (~112 milyon TL) bu sonuçlarla; serbest nakit akışlarının 9 milyon TL seviyesinden 95,7 milyon TL seviyesine yükselerek yaklaşık 10 kat büyüme sağladığı ve oldukça güçlü olduğu anlaşılıyor.
 
- Nakit akışlarında sağlanan iyileşmede faaliyetlerin güçlü seyrine ek olarak yeni iş alımlarında avans oranlarının daha yüksek olması ve OTC tarafında sağlanan nakit akışının etkili olduğunu tahmin ediyoruz.
 
- Ek olarak hem çeyreksel hem de kümülatif bazda 2023/9 dönemine göre yatırım faaliyetlerinden sağlanan gelirin kaybolması/azalmasının da net kârda baskı unsuru olarak karşımıza çıktığı görülüyor. (Çeyreksel YFG düşüşü: 38 milyon TL) (9 aylık YFG düşüşü: 83 milyon TL)
 
Bu sonuçlarla çeyreksel bazda kıyas ve değerlendirmede (3Ç23/3Ç24) net parasal pozisyon zararında hafifleme, vergi giderinin yok olması, kâr marjlarının artışı gibi faktörlerin pozitif tarafta ön planda olduğu; net satış büyüme ivmesinin düşüşü, net finansman gelirinden finansman gider oluşturma tarafına evirilme ve yatırım faaliyetlerinden sağlanan gelirin büyük ölçüde kaybolması başlıklarının ise negatif tarafta dikkat çektiği sonuçlarla vergi öncesi kârda çeyreksel bazda zarardan kâra geçildiği ve 9 aylık bazda sırasıyla 232% gibi yüksek bir oranda büyüme, net kârda sırasıyla zarardan kâra geçildiği ve 845% gibi yüksek bir oranda büyüme ile sıçrama yaşandığı izleniyor.
 
Sonuçları mevcut ekonomik şartlar göz önünde bulundurulduğunda oldukça olumlu karşılıyoruz. Açıklanan enflasyon verilerine bakılarak yüksek faiz döneminin indirimler başlayabilecek olsa da bir süre daha yüksek seyredebileceği ve bu çıkarımla; operasyonel ve mali anlamda güçlü olan şirketin güvenli yapısıyla başarılı olduğunu düşünerek takip listemizde bulundurmaya devam ediyoruz. Mevcut çarpanları yılsonu ve gelecek bilançolarla düşüş yaşayabileceği çıkarımıyla makul buluyoruz.
 
Farklı sektörlere hitap eden ve büyük gruplarla sürdürülen projelerle çeşitlendirilmeye devam eden elektrik taahhüt işleri, raylı sistemler tarafında şirketin sahip olduğu tecrübe / ülke genelinde ihtiyacın hala çok yüksek olması ve global hikâyeye sahip e şarj tarafında yapılan yatırımların devreye alınması sürecine girilmesi başlıklarının büyüme hikayesini devam ettireceği düşüncemizi koruyoruz.
 
Şirket 2024 yılsonuna dair öngörülerini korumaya devam ederek; ekonomik, jeopolitik ve siyasi risklerin etkisinin yeni yatırımlar ve sektör üzerindeki etkisinin minimize olması kaydıyla, şirketin almayı planladığı yeni taahhüt işlerinin realize olması halinde; 2023 yılsonuna kıyasla, hasılatında %50, faaliyet karında %50 seviyesinde artış beklentisini devam ettirmektedir.
 
Tüm bu değerlendirmelere ilave olarak şirketin açıklamış olduğu finansalları, şeffaf yönetimini, faaliyet alanlarını ve sürdürülebilir iş modelini beğeniyor olmakla beraber, düşük likiditeye bağlı yüksek volatilite risklerine karşı uyarıda bulunmayı gerekli ve faydalı olarak değerlendiriyoruz.
 
 



   Allbatross Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
   https://allbatrossyatirim.com/

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.