3Ç24 Banka Bilanço Beklentileri (ICBC Yatırım)

Takip ettiğimiz bankaların toplam net karının 3Ç24’te çeyreklik bazda yüzde 20 yıllık bazda yüzde 47 gerilemesini bekliyoruz. Vakıfbank ve TSKB’nin çeyreklik bazda net kar artışı açıklamasını beklerken, araştırma kapsamımızdaki diğer bankaların net karlarının çeyreklik bazda gerileyeceğini tahmin ediyoruz.
Kredilerdeki büyüme oranına ilişkin regülasyon sebebiyle yeniden fiyatlama hızı yavaş seyrederken TL kredi-mevduat makası baskı altında kalmaya devam etti. Bu çeyrekte swap maliyetleri kullanımın azalmasıyla gerilerken, TL’nin görece yatay seyretmesi sebebiyle ticari kar/zarar baskı altında kaldı. Öte yandan, TÜFEX portföylerinde önemli değişim olmasa da değerleme oranlarının artırılmasıyla TÜFEX gelirleri arttı. Bu gelişmelere bağlı olarak net faiz marjı hafif iyileşti.
Bankacılık sektöründe bu çeyreğin öne çıkan gelişmeleri, i) TL kredilerde özel sektör bankaları (Yapı Kredi hariç) pazar payı kazandı; ii) TL kredi faizleri yüksek seyrederken, dolar/TL kurunun görece yatay seyretmesi sebebiyle YP kredi talebi yüksek seyretti ve YP kredilerde dolar bazında yüzde 9 civarı artış kaydedildi, iii) mevduat maliyetlerinde hafif gerileme ve kredi getirilerinde hafif artışla TL kredi-mevduat makasında hafif iyileşme görüldü; iv) TÜFEX gelirleri artan değerleme oranıyla (Halkbank hariç) yükseldi; v) net risk maliyeti takibe intikallerde artış sebebiyle yükseldi; vi) ücret ve komisyon giderlerinde güçlü performans devam etti; vii) swap maliyetlerinde gerilemeye rağmen alım-satım işlemlerinde düşüş sebebiyle ticari alım-satım karının karlılığa katkısı azaldı, viii) operasyonel giderler maaş artışlarıyla yükseldi.
Öte yandan, TL kredilerdeki artış önceki çeyreğe göre hafif hız kazanarak çeyreklik yüzde 6 olurken, özel bankalarda bu artış yüzde 7 oldu. YP kredilerde dolar cinsinden artış çeyreklik yüzde 7 oldu. Yapı Kredi hariç özel bankaların TL kredi artışının benzer bankalara göre daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz.
Fonlama tarafında, ters dolarizasyonun hızlanmasıyla TL mevduatlar yüzde 10 artarken İş Bankası ve Halkbank’ın 3Ç24’te ortalamanın üzerinde TL mevduat artışını sağlamasını bekliyoruz. YP mevduat bu çeyrekte yüzde 4,5 arttı. Swap maliyetleri azalan kullanımla birlikte geriledi. TL mevduat maliyetindeki hafif gerileme ile görece yavaş TL kredi yeniden fiyatlamasına rağmen çeyreksel olarak TL kredi-mevduat makası hafif iyileşti. Net kara TÜFEX gelirlerinden gelen katkının 3Ç24’te hafif artacağını bekliyoruz. Vakıfbank ve TSKB’nin net karlarının çeyreksel olarak artacağını tahmin ediyoruz. Garanti’nin çeyreksel olarak en yüksek nominal net kar açıklayan banka olmasını bekliyoruz. Çeyreklik olarak en yüksek net kar daralmasını İş Bankası’nın yaşayacağını tahmin ediyoruz.
Net risk maliyetinin, takibe intikallerde artış ile birlikte çeyreksel olarak 100 baz puan artacağını düşünüyoruz. NFM’de ortalama 90 baz puan gerileme ile birlikte araştırma kapsamımızdaki bankaların net karında 3Ç24’te ortalama yüzde 20 gerileme beklerken, çeyreksel öz sermaye karlılığının yüzde 8-17 arasında olacağını tahmin ediyoruz. Garanti ve TSKB’de yüzde 30’un üzerinde öz sermaye karlılığı göreceğimizi öngörüyoruz.

 ICBC Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 .www.icbcyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş