Dış ticaret dengesi Nisan ayında 4,56 milyar USD açık verdi (Tera Yatırım )

Dış ticaret dengesi Nisan ayında 4,56 milyar USD açık verdi…

TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Nisan ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2020 yılının Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %41,4 azalmayla 8,99 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %25 azalarak 13,55 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Nisan 2019 - Nisan 2020 dönemleri arasında %67 artmış ve 4,56 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %84,9’dan %66,3’e gerilemiştir.

Nisan ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, Irak ve İtalya takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %47,8 azalarak 3,83 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %42,2’den %37,6’ya gerilediği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Nisan 2020’de ilk sırayı Çin alırken, onu Almanya, Rusya ve ABD izlemiştir. Nisan ayında tüketim ve sermaye mallarının toplam ithalat içindeki payı artarken, ara (ham madde) mallarının payı azalmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %4,6 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %15,4 olmuştur.

ÖTS’ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye’nin ihracatı 2020 yılının Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %41,6 azalarak 8,44 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %28,8 azalarak 12,44 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %67,8 olmuştur.

İhracat üzerinde Covid-19 etkili dış talepteki çöküş neticesinde etkileri gözlemlemekteyiz. Salgının etkilerinin devam ettiği dönem içerisinde muhtemelen Mayıs dönemi için de benzer bir durum söz konusu olacaktır. Bu dönemde küresel ticaret hacmi üzerinde salgın etkili daralma ve ekonomik yansıması olarak ana ihracat pazarlarımızda kötüleşen durum ihracat üzerinde aşağı yönlü risk teşkil etmeyi sürdürmektedir. TRY’nin değer kaybının bir sür ithalat maliyetleri üzerinde artırıcı bir etkisi olsa da, Mayıs ortasından itibaren kurda sağlanan stabilizasyon bu riskleri içinde bulunduğumuz zaman için sınırlamaktadır. Enerji ve emtia maliyetlerinde yaşanan düşüş, yine ithalat faturası anlamında olumlu okunabilecek faktörler olabilecekken, emtia ve enerjiye bağlı ekonomik modellere sahip olan Rusya ve Irak gibi ihracat pazarlarımızda kötüleşen durum bu avantajı nötrlemektedir. Küresel ticaretin ilerleyen safhada en büyük problemi hacim daralması olacaktır. ABD ve Çin arasında çok katmanlı bir savaşa dönüşen ticaret krizi ve pandemi sonrası dönemde evrimleşecek ticaret eğilimleri bunda etkili olacaktır. İthalat ve ihracatın aynı anda küresel ekonomik şok ve talep daralması etkisiyle daralması durumu ile karşılaşacağız.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
UKRAYNA'DA OCAK-NİSAN CARİ İŞLEMLER FAZLASI 1.77 MİLYAR DOLAR
ALBAYRAK:TÜRKİYE EKONOMİSİ DÜNYA ÖRNEKLERİNE KIYASLA POZİTİF AYRIŞARAK YILIN İLK ÇEYREĞİNİ %4,5 BÜYÜMEYLE TAMAMLIYOR.
ALBAYRAK:SALGIN ETKİLERİNİ HİSSEDECEĞİMİZ İKİNCİ ÇEYREKTE DAHA TEMKİNLİ İLERLEYECEK SONRAKİ DÖNEMLERDE BİR GÜÇLÜ TOPARLANMAYA ŞAHİT OLACAĞIZ İNŞALLAH.
KANADA'DA 1.ÇEYREK GSYH ÇEYREKLİK % -2.1
KANADA'DA 1.ÇEYREK GSYH ÇEYREKLİK % -8.2
ALBAYRAK: TÜRKİYE EKONOMİSİ DÜNYA ÖRNEKLERİNE KIYASLA POZİTİF AYRIŞARAK YILIN İLK ÇEYREĞİNİ %4,5 BÜYÜMEYLE TAMAMLIYOR
ALBAYRAK: SALGIN ETKİLERİNİ HİSSEDECEĞİMİZ İKİNCİ ÇEYREKTE DAHA TEMKİNLİ İLERLEYECEK SONRAKİ DÖNEMLERDE BİR GÜÇLÜ TOPARLANMAYA ŞAHİT OLACAĞIZ İNŞALLAH
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 6,8138 Satış: 6,8260 Euro Alış: 7,5770 Satış: 7,5907
HİNDİSTAN'DA 2019/2020 GSYİH BÜYÜMESİ YILLIK %+4.2 -HÜKÜMET
HİNDİSTAN'DA 1.ÇEYREKİMALAT BÜYÜMESİ YILLIK %+1.4
HİNDİSTAN'DA 1.ÇEYREK GSYH YILLIK % +3.1 (BEKLENTİ: %+2.1 ÖNCEKİ: %+4.7)
GÜNEY AFRİKA'DA DIŞ TİCARET DENGESİ NİSAN'DA +35.02 MİLYAR ZAR (BEKLENTİ: +10.5 MİLYAR ZAR ÖNCEKİ: +24.3 MİLYAR ZAR)
Facebookta Paylaş