Ağustos Sanayi Üretimi: Sanayi Üretimi 3Ç17’de güçlü seyrini sürdürüyor (Tacirler Yatırım)

Önemli notlar

" Arındırılmamış Ağustos sanayi üretimi, yıllık %3,8'lik makul bir büyüme sergilerken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık %5,2 ile daha güçlü bir büyüme kaydetti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretimi büyümesinin ise önemli bir değişim kaydetmediğini görüyoruz.
" Takvim etkisinden arındırılmış imalat sektörü alt kalemlerinin tamamına yakınında yıllık bazda artış kaydedildiği görülüyor. Manşet veriye en yüksek katkı, 0,8 yüzde puan ile makine ve teçhizat üretiminden gelirken, bu durum yatırım eğilimi açısından iyi bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.
" Şu ana kadar açıklanan 3Ç17 aktivite göstergelerinin %7'nin üzerinde bir GSYİH büyümesini işaret ettiğini görüyoruz.

Arındırılmamış Ağustos sanayi üretimi, yıllık %3,8'lik makul bir büyüme sergilerken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık %5,2 ile daha güçlü bir büyüme kaydetti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretimi büyümesinin ise neredeyse hiç değişim kaydetmediğini görüyoruz. Hatırlayacağımız üzere Temmuz ayı sanayi üretimi, kredi büyümesi ve olumlu takvim/köprü günleri etkisi ile birlikte yıllık bazda %26'lık yüksek bir artış kaydetmişti. Söz konusu olumlu etkinin Eylül ayı itibariyle yine devreye girecek olması ile birlikte Eylül ayı sanayi üretimi büyümesinin tekrardan çift hanelerde oluşabileceğini düşünüyoruz.

Takvim etkisinden arındırılmış imalat sektörü alt kalemlerinin tamamına yakınında yıllık bazda artış kaydedildiği görülüyor. Manşet veriye en yüksek katkı, 0,8 yüzde puan ile makine ve teçhizat üretiminden gelirken, bu durum yatırım eğilimi açısından iyi bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, iç talepten beslenen metalik olmayan mineral ürünleri ve mobilya sektörlerinin ise manşet veriye sırasıyla 0,4 ve 0,3 yüzde puanlık etki ettiği görülüyor. İhracat odaklı sektörlere bakıldığında ise; otomotiv sektörünün 0,1 yüzde puanlık etkisi ve elektrikli teçhizat üretiminin 0,4 yüzde puanlık etkisi ise birlikte nispeten daha zayıf birr performans sergilediği görülüyor.

Şu ana kadar açıklanan 3Ç17 aktivite göstergelerinin %7'nin üzerinde bir GSYİH büyümesini işaret ettiğini görüyoruz. Eylül ayı sanayi üretimi verisi sonrasında 3Ç17 GSYİH büyüme oranına yönelik tahminlerin daha da belirginleşeceği ve ilk tahminlerimize göre daha yüksek, %7'lerin üzerinde bir artış, kaydedilebileceğini öngörüyoruz. 3Ç17'de, 2Ç17'ye göre daha etkili olacak olan kredi büyümesinin yanı sıra, takvim ve köprü günleri etkisinin de oldukça pozitif etkilerini görüyor olacağız. Kredilerdeki canlılık, diğer bir deyişle tüketici kredilerindeki net değişim GSYİH'ya oranı, özel tüketim harcamaları ile oldukça güçlü ve genellikle 4-6 ay gecikmeli devam eden bir korelasyonu işaret etmekte. KGF'nin 1Ç sonunda başladığını düşünürsek, kredilerdeki artışın özellikle 3Ç içerisinde büyüme verilerinde kendilerini gösterebileceğini beliriyorduk.

Sonuç olarak, 2017 için %5,3 olan büyüme tahminimizi koruyoruz. Ancak yukarı yönlü risklerinde olduğunu belirttmekte fayda var. En son açıklanan Orta Vadeli Program'da ise hükümetin tahmini %5,5 seviyesinde bulunuyor.



Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş