Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda son açıklanan ABD TÜFE verisi sonrasında ‘’yumuşak iniş’’ beklentisi tekrar filizlendi. Büyümeye zarar vermeden enflasyonla mücadelede yol alındığının görülmesi moralleri tazeledi. TÜFE verisini takiben açıklanan perakende satışlar verisinin de beklentilerin altında kalmasıyla beraber piyasa faiz indirim beklentileri arttı. Ancak olumlu algının sınırlı kaldığı notunu düşelim.
Enflasyon ile mücadelede FED hedef seviye olan %2’ye yaklaşıldıkça dezenflasyon sürecinde hız kaybı yaşanmıştı. Jeopolitik risklerin artması ve Emtia fiyatlarında görülen yükseliş son virajın zorlu geçmesini sağladı. Önceki gün açıklanan ABD TÜFE verisinin fiyat artış hızında yavaşlamaya işaret etmesi, endişelerin azalmasını sağladı.
ABD verilerinde tüketici talebinde yaşanan kırılmayı önemli bir detay olarak görüyoruz. Tüketici talebinin düşmesi fiyat baskısının azalmasına neden olurken büyüme tarafında da güç kaybına işaret edebilir. Son ABD büyüme verisi %3,4 beklenirken % 1,6 açıklanarak ekonomide güç kaybına işaret etmişti. Bu ay gelen makro verilerin (ISM hizmet, imalat, Tarım Dışı İstihdam) ortak noktası ekonomide yavaşlamaya işaret etmesi oldu. Ilımlı büyüme devam ederken, fiyat artış hızının düşmesi piyasalar için en uygun ortam olabilir. Eğer ekonomide durgunluk devam eder fakat fiyat artış hızında yavaşlama görülmez ise bu piyasalarda stagflasyon endişelerinin artmasına neden olabilir. Gelen TÜFE verisinin şimdilik bu endişeyi minimize ettiğini düşünüyoruz.
Enflasyon verisinin piyasa yansımaları devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi kritik seviye olan %4,40 seviyesinin altında fiyatlamalara devam ediyor. Dolar Endeksi (DXY) 105 destek seviyesinin altında. Reel getirilerde yaşanan düşüşün devamı halinde risk iştahının devam etmesi beklenebilir.
Bu sabah açıklanan Çin sanayi üretimi verisi yıllık %5,5 beklenirken %6,7 açıklanarak beklenti üstü geldi. Sanayi harici gelen perakende satışlar verisi yıllık %2,3 gelerek %3,7 olan beklentileri karşılayamadı. Veriler karışık sinyaller üretti.
 
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri hafif eksi. Asya piyasalarında seyir karışık. Hong Kong %0,2 civarında artı. Çin %0,1 civarında, Japonya %0,3 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,37, Dolar Endeksi 104,6, ons altın 2.376 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, maliye politikasının devreye girmesi normalleşme sürecinin gücünü artmasını sağlıyor. Ajandada önümüzdeki hafta PPK toplantısı dikkat çekiyor. 23 Mayıs’ta faiz artışı beklemiyoruz, karar metnini önemli görüyoruz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre 10 Mayıs haftasında yabancı yatırımcıların Türk tahvillerinde net alımı 2,83 milyar dolar oldu. Enflasyonla mücadelede atılan adımlar yabancı yatırımcı ilgisinin artmasına neden oluyor. TCMB rezervlerini güçlendirmeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri 10 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 7 milyar 547 milyon dolar artarak 134 milyar 402 milyon dolara çıktı.
TCMB Piyasa Katılımcı Anketi’ni yayımlayacak (saat 10:00). Anket, çeşitli makroekonomik değişkenleri kapsıyor ve piyasanın nabzını tutmayı hedefliyor.




Usd/TL:
ABD tüketici enflasyon verisi beklentiler dahilinde geldi. Sınırlı bir iyileşme kaydetti. Nisan ay perakende satışlar verisinin de beklenti altı kalması tüketim tarafının hız kestiğini gösterdi. Makro veriler izin verdiği sürece Dolar talebinde azalma görebiliriz.
Dolar Endeksi 200 günlük ortalama 104,2 seviyesinden tepki vermeye çalışıyor. 105’in altına inilmiş olması Endeks’te yukarı yön ihtimalini azaltıcı etki yapabilir.105 üstü fiyatlamalar olumlu algının bozulmasına neden olabilir.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor.
TL enstrümanların cazip hale getirilme çabası yatırımcıların TL de pozisyonlanma isteğini artırıyor. döviz girişi sağlıyor. Döviz girişi kurun yükselme yerine düşüş kaydetmesine yol açıyor. TCMB’nin alıcı olması kurda düşüşün görülmesini engelliyor. Böylece TCMB rezervlerini artırıyor ve kurda dalgalanmanın önüne geçiyor.
Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,26 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
TL tahvillere ilgi artıyor. Dış müşterilerin de alışları artış kaydediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre 10 Mayıs haftasında yabancı yatırımcıların Türk tahvillerinde net alımı 2,83 milyar dolar oldu Enflasyon eğrisi yönünü aşağıya çevirmek üzere. Mayıs ayı enflasyonu zirve noktanın görülmesini bekliyoruz. Sonrası düşüş döneminin başlangıcı olabilir. Bu aynı zamanda tahviller için uygun sezonun başlangıcı demek.
Haziran ayı başından itibaren ‘enflasyonda düşüş’ sözlerini çokça duyacağımızı düşünüyoruz. Tahvil yatırımı için uygun zamanlarda olduğumuzu değerlendiriyoruz.
Globalde, ABD enflasyonu beklentiler dahilinde gelerek tahvil faizlerinin biraz düşmesini sağladı. ABD 10 yıllık tahvili kritik destek noktası olan 4,40% seviyesinin altına indi. FED FOMC üyelerinin pozitif TÜFE verisine rağmen faiz indirimleri konusunda temkinli mesajları öne çıkıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 37 baz puan azalış ile %42,53 ve 28 baz puan artış ile 27,64% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
TL zirve 10,400 bölgesi ilk önemli direnç konumunda... Perşembe günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %1,59'luk yükselişle 10,319 puandan tamamlamayı başardığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, 10,400 bölgesinde test edilen TL zirvenin ardından bir süre yatay hareketlerle konsolide olan piyasada psikolojik 10,000 puan desteğinin korunmasını takiben yukarı yönde yeni bir atak oluştuğunu görüyoruz. Bu yükseliş denemesinin son günlerde önemli bir kısa vadeli direnç özelliği kazanan 10,300'lerin üzerinde kapanış yapmayı başarmış olması ise, TL zirve 10,400 bölgesini yeniden ajandaya sokmuş durumda... Dolayısıyla kısa döneme yönelik olarak 10,300 üzerinde kalıcı olmayı başarabilmesi halinde piyasada yeni TL zirvelerin test edilebileceğini düşünüyoruz. Böyle olası bir hareketin de makul bir dinlenme sürecinin ardından yönünü yukarı çevirme gayretindeki XBANK Endeksinin liderliğinde oluşabileceğine inanıyoruz.
Aşağı yönde baktığımızda ise, öncelikle 10,280/300 olmak üzere, 10,000 bölgesini önemli bir psikolojik destek hattı olarak izlemeyi sürdürüyoruz.




Eur/Usd:
ABD açıklanan TÜFE verisinin fiyat baskılarının azaldığını göstermesi üzerine FED faiz indirim beklentilerinde artış yaşandı. Perakende satış verilerinin de beklentilerin oldukça altında kalması enflasyon endişelerinin azalmasına neden oldu.
Mayıs ayından itibaren gelen makro veri sonuçları FED’in elinin rahatlamasına neden olabilir. Veriler ile oluşan hava bir süre daha devam edebilir. Filizlenen iyimserliğin devamı yeni verilere bağlı.
Dolar Endeksi’nde 105 seviyesi kırıldıktan sonra dün bir tepki çabası oluştu. Günü 104,5 seviyelerinden kapadı.105 seviyesini yakın direnç noktası olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 1,086 seviyesindeki paritede 1,082 ve 1,077 seviyeleri gün içi destek; 1,091 ve 1,096 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere’de açıklanan son veriler BOE faiz indiriminin biraz ötelenmesini sağladı. Piyasada ağırlıklı görüş ilk faiz indirimi adımına İngiltere Merkez Bankası’nın ECB’den sonra FED’den önce yani Ağustos ayında başlaması yönünde. Paritenin diğer yakasında ise TÜFE verisi beklentilere paralel, sınırlı düşük geldi. Sonuç Dolar baskısının azalmasını, FED endişelerinin yumuşamasını sağladı.
Dolar Endeksi 105 eşiğinden uzaklaşarak 104,2 seviyelerine yaklaştı. 105 üzerinde yukarı risk vardı. Şu an ise bu risk azaldı. Hatta aşağı yön ihtimali arttı. 105 seviyesini yakın direnç bölgesi olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 1,266 seviyesinde bulunan paritede 1,266 ve 1,262 seviyeleri gün içi destek; 1,273 ve 1,279 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Jeopolitik risklerin azalması fiyatlamaların yönünü, makro verilere ve sonuçlarına çevirdi. Sıkılaşmanın süresi ve faiz indirim beklentileri fiyatlamaların temel nedeni olarak karşımıza çıkıyor
Son açıklanan ABD enflasyon verisinin endişeleri azaltması Dolar’ın ve ABD tahvil faizlerinin düşüş kaydetmesini sağlıyor. Böylece altın talebi artıyor. Altın İçin önemli seviye 2400 Usd. ABD tahvil faizlerinde gerilemenin devam etmesi halinde yukarı isteğin korunabileceğini düşünüyoruz. Gümüş için ayrı bir parantez açarsak kritik direnç 30 dolar olarak karşımıza çıkıyor. 30 dolar seviyesinin aşılması yukarı hareketin hızlanmasına neden olabilir.
Kısa dönem yatay-bant, orta dönem yön yukarı şeklindeki görüşümüzü koruyoruz. Teknik olarak 2.290-2.400 Usd bant aralığında fiyat hareketlerinin devamını bekliyoruz. Orta-uzun vadeli olumlu görüşümüzü koruyoruz. 2.400 Usd üzeri kapanışlar yukarı hareketin kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilir. Altında teknik olarak 2.290-2.400 Usd bant aralığının devam edeceğini düşünüyoruz
Bu sabah 2.376 Usd seviyesindeki ons altında 2.375 ve 2.358 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.400 ve 2.430 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi kritik% 4,40 seviyesinin altına indi. Dün sınırlı bir tepki hareketi ile %4,38 seviyelerine kadar yükseldi. Tahvil faizlerinde aşağı hareketin devamı global risk iştahı için olumlu. 4,20% civarı ile destek bölgesi olabilir. Piyasa fiyatlaması makro verilere bağlı olarak ilerlemeye devam ediyor.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. ABD TÜFE verisi bu çabayı destekleyici nitelikte geldi.
Türkiye 5 yıllık CDS 267 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 20-23 cent; uzunlarda 52-63 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,63%, 7,22% ve 7,95% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.